hamburger-icon

Kliker.info

„Pasja ljubav“ na otvaranju : Gael Garcia Bernal počasni gost SFF-a

„Pasja ljubav“ na otvaranju : Gael Garcia Bernal počasni gost SFF-a

23 Jula
04:35 2014

Bernal12Meksički glumac Gael Garcia Bernal ovogodišnji je počasni gost 20. Sarajevo Film Festivala. Festival će biti otvoren gala projekcijom filma „Pasja ljubav“, u kojem Bernal tumači glavnu ulogu, u Otvorenom kinu Metalac.

Riječ je o jednoj je od najvećih zvijezda sedme umjernosti sa prostora Latinske Amerike. Proslavio se filmovima „Loš odgoj“ Pedra Almodovora, „Najusamljenija planeta“ Julie Lokteve, te filmom „I tvoju mamu također“ Alfonsa Cuarona.

Organizatori Sarajevo Film Festivala odlučili su Bernalu ove godine dodijeliti i nagradu „Počasno Srce Sarajeva“. Direktor festivala Mirsad Purivatra kaže da je mnogo razloga za to:

„Gael Garcia je glumac koji je uspio ne samo u Meksiku nego i u filmovima širom svijeta. Glumio je u filmovima Pedra Almodovora, Lukasa Moodyssona i u mnogim holivudskim filmovima. Vrlo je angažovan u polju ljudskih prava i u radu sa mladima. Bit će ove godine i predavač na Sarajevo Talent Campusu.“

Svečano otvaranje festivala obilježit će još dvije filmske projekcije. U kinu Meeting point bit će prikazan islandski film „O konjima i muškarcima“ redatelja Benedikta Erlingssona.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu bit će prikazan omnibus „Mostovi Sarajeva“, koji je bio dio službenog programa ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu. Ovaj projekat nastao je kao filmska posveta gradu Sarajevu čija je sudbina bila vezana za velike povijesne događaje dvadesetog stoljeća, dodaje Purivatra:

“Mislim da dovoljno govori podatak da do danas, dvadesetak dana do početka festivala, imamo potvrdu osam autora da će doći na otvaranje festivala i predstaviti film ‘Mostovi Sarajeva’. Tu će biti velikan rumunjskog filma Cristi Puiu, zatim Vladimir Perišić, Aida Begić, Marc Recha. U ponedjeljak smo dobili potvrdu da će francuska glumica i režiserka Angela Schanelec također doći u Sarajevo i, naravno, umjetnički direktor Jean-Michel Frodon.”

Počasno Srce Sarajeva, uz Bernala, bit će dodijeljeno i dizajnerici Agnes B, koja će u Sarajevu predstavit film „Je m appelle Hmmm,“ te bh. redatelju Danisu Tanoviću.Dvadeseti Sarajevo Film festival održat će se 15. do 23. augusta. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku