hamburger-icon

Kliker.info

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ ima sedam mandata više od Narodne koalicije, Mostu 12 mandata

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ ima sedam mandata više od Narodne koalicije, Mostu 12 mandata

12 Septembra
03:20 2016

andrejp12Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, HDZ osvaja najviše glasova, a za njim ide Narodna koalicija koju predvodi Zoran Milanović, dok je na trećem mestu Most. Prema 76 odsto obrađenih rezultata DIP, HDZ i partneri osvajaju 61 mandata, Narodna koalicija 54, Most 12, Živi zid 8, IDS 4, Koalicija za premijera dva mandata, a HDSSB i Nezavisna lista Željko Glasnović po jedan mandat.

Obrađeno je 75,85 odsto biračkih mesta, na kojima je glasalo 52,06 odsto birača. U ponedeljak oko 15 sati bi trebalo da budu poznati konačni rezultati izbora. Izlazne ankete prethodno su pokazale da Narodna koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije osvaja 58 mandata, a dosad vladajuća Hrvatska demokratska zajednica 57 mandata.

Prema rezultatima anketa, ni na ovim izborima neće biti apsolutnog pobjednika, pa će koalicije okupljene oko dosad vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) morati da traže partnere za sastavljanje vlade. Predsjednik SDP Zoran Milanović rekao je noćas da se glasovi još broje i da ovo nije srećan dan za Hrvatsku. Hrvatskoj treba stabilna vlada, stojimo na raspolaganju, trebamo zatomiti svoje taštine, istakao je Milanović.

Zahvalio je svima koji su izašli na izbore, zahvalio je svojim partnerima. Pričekajmo da se prebroje glasovi, a nakon toga ćemo biti pametniji. Imali smo nestabilnu i destruktivnu vladu, napomenuo je Milanović.   S druge strane, uz veliko odobravanje i skadiraranje ‘HDZ, HDZ’, i ‘Pobjeda, pobjeda’ u HDZ-ovom izbornom stožeru reagovali su okupljeni članovi HDZ i simpatizeri.

Članovi Predsjedništva kao i članovi stranke u stožeru procjenjuju da su pobednici ovih parlamentarnih izbora, a oko ponoći se priprema slavlje u centrali HDZ-a.   Ovo su lijepe brojke, lijepe vijesti, ali pričekao bih završne rezultate, izjavio je Goran Marić. Ovakav rezultat poboljšava pregovaračku poziciju HDZ-a. Imamo širok spektar potencijalnih koalicionih partnera i očekujemo da ćemo imati potporu iznad 80 zastupnika u Hrvatskom saboru, izjavio je Goran Marić.

Nosilac Mostove liste u 8. izbornoj jedinici Ines Strenja Linić istakla je zadovoljstvo što rezultati Mosta, kako kaže, rastu iz trena u tren u izbornoj noći. Most je pokazao svoj kontinuitet, imamo jasno i čvrsto izborno tijelo. Očekujem da ćemo imati 16 mandata. Ono što želimo smo izrekli, a to je sadržano u programima i HDZ-a i SDP-a.

Vidjećemo koliko su odgovorni prema svojim biračima i spremni prihvatiti ono što smo predložili, rekla je Ines Strenja Linić. Na pitanje koga bi željela vidjeti na mjestu predsjednika Sabora, rekla je da vidi profesora Roberta Podolnjaka. I jedni i drugi su tukli po Mostu, a Most nije pao. Jedni i drugi su jednako udaljeni, istakla je.

Predsednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako je zadovoljan do sad poznatim rezultatima. Ostvarili smo još jednu pobjedu, još jedan uspjeh. IDS je uvijek bio avangarda u politici.  Kao regionalna opcija nametnuli smo na nacionalnoj razini temu decentralizacije. Hrvatska se mora decentralizovatii ako želi ići napred, istakao je Miletić.

Naglasio je kako je Hrvatskoj potrebna stabilna vlada, a ne eksperimenti. Ne može se više trgovati osnovnim ljudskim pravima. Građani su još jenom pokazali kako se bori za Istru, istaknuo je Miletić. Branko Grčić, potpredsjednik SDP-a, izjavio je kako treba pričekati krajnje prebrojavanje. Prije 10 mjeseci je bilo slično, HDZ je vodio dok se nije prebrojalo u urbanim sredinama.

Taj eksperiment koji je funkcionisao šest mjeseci sada je nešto što nam se nameće kao nova situacija. Ono što ja vidim je vrlo vjerovatno jedna nova politička nestabilnost. Kako god da se vlada formirala neće biti stabilna, mišljenja je Grčić. Predsednik HSS-a Krešo Beljak, na pitanje novinara je li ovaj put izabrao krivu stranu, rekao je da su na pravoj strani.

Broj naših preferencijalnih glasova identičan je broju koji smo donijeli. Vjerujem da će nam rezultati biti sve bolji. Podržaćemo Milanovića bez ikakvih uslova, naglasio je Beljak. Ako se prve izlazne ankete pokažu kao bar probližno tačne, najveći dobitnik upravo okončanih vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvaskoj je koalicija Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pred izbore je izjavio da njegova koalicija neće ići u koaliciju ni sa jednom od dvije ključne političke stranke u Hrvatskoj.

Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare koalicije Živog zida, Udruge Franak i Promijenimo Hrvatsku izjavio je kako su presrećni, ali i da je za njih rezultat očekivan. Mi smo najveće iznenađenje ovih izbora. Naša najveća prednost je spoj mladosti, znanja i iskustva. Nismo imali priliku putem medija iskomunicirati naše programe, a naša riješenja su izlaz za Hrvatsku. Hiljade smo kilometara prešli, a svima poručujemo: Uz vas smo. Mladima je poručio da ima rješenja posebno za njih te zahvalio svim biračima.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Jedan komentar

  1. ta-dah
    ta-dah 13 Septembra, 05:32

    Bagra je dobila ljepuskastog i visokoobrazovanog firera sto obrvama trepce i prica. Dobro im stoji – toj kliki fasista – jedan ovakav, na oci bi rekao, fino vaspitan gospodin. Koliko je fino vaspitan i cemu su ga roditelji, crkva i okolina naucili – pokazace vrijeme. Na celu jedne takve partije, partije opasnih namjera – tesko da moze neko posten stajati. Ali pustimo covjeka da se sam pokaze i dokaze

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku