hamburger-icon

Kliker.info

Pare vrte gdje politika neće : Raspodjela 100 miliona dobar mamac za dogovor o “Elektroprenosu”

Pare vrte gdje politika neće : Raspodjela 100 miliona dobar mamac za dogovor o “Elektroprenosu”

28 Januara
20:28 2014

NerminYeljka2Ovoga puta u Briselu je bio uspješan sastanak predstavnika BiH i zvaničnika Evropske komisije. Premijeri Republike Srpske i Federacije, Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, na sastaku kojim je predsjedavao zamjenik generalnog direktora direktorijata Evropske komisije za energetiku, Fabrizio Barbaso, dogovorili su korake u pravcu deblokade „Elektroprenosa“, jedine zajedničke kompanija na nivou države BiH.„Dva akcionara su se dogovorila da uspostave rukovodstvo, imenuju generalnog direktora i usvoje finansijske okvire. Sve su to pozitivni koraci u dobrom pravcu. Uspjeli smo da se dogovorimo da će doći do brze raspodjele oko 100 miliona konvertibilnih maraka akumuliranih prihoda, ali i da se odmah zatim krene u usvajanje desetogodišnjeg investicionog plana. Tek kada se plan usvoji biće moguća dalja distribucija prihoda.

To je dogovoreno i mislim da je to vrlo pozitivan ishod sastanka“, izjavio je Barbaso po završetku sastanka u sjedištu Evropske komisije u Briselu.Premijer Federacije BiH, Nikšić kaže da su u Evropskoj komisiji primijetili napredak napravljen na deblokiranju rada „Elektroprenosa“, kao i da BiH napreduje sa realizacijom sporazuma koje su resorni ministri postigli sa Evropskom komisijom na sastanku u novembru prošle godine, te da nema mjesta za zabrinutost, kada je oblast energetike u pitanju. „Prvi put smo danas od Evropke komisije čuli razumijevanje za potrebe entitetskih vlada kada je u pitanju raspodjela akumuliranog prihoda kompanije i konačno smo razjasnili dilemu da nama ne pada na pamet da samo uzmemo taj novac i ostanemo bez kompanije odnosno da propadne mreža i da sutra nemamo odgovarajuću snabdjevenost tržišta i potrošača. Sva otvorena pitanja smo dogovorili i riješili i mislim da možemo biti ponosni onim što smo uradili. Navikli smo, kad dolazimo ovdje, na neke ružne vjesti, da se ne dogovorimo, ali u ovom slučaju, sve što je dogovoreno realizovano je.“

Cvijanović: Demistifikovana priča oko podjele novca sa računa „Elektroprenosa“

„Elektroprenos BiH“ je tako na dobrom putu deblokade, koja traje gotovo od osnivanja kompanije 2006. godine. Od novca sakupljenog na osnovu prenosa električne energije, koji plaćaju svi građani BiH kroz račun za struju, do sada je na računu kompanije prikupljeno oko 300 miliona KM. Taj novac je do sad, zbog nepostizanja dogovora, a i pored velike potrebe za daljim ulaganjem, ostao neiskorišćen.„Pitanja su sada razjašnjena oko različitih interpretacija onoga što su dva entiteta zajedno radila na pitanju „Elektroprenosa“, navodi premijerka Republike Srpske.„Sada više nema dileme. Kompanije će da funkcioniše onako kako smo se i dogovorili. Dogovoreno je da se investicioni ciklus obezbijedi i on će biti obezbijeđen. Dogovorili smo se i da nacrti investicionih planova budu dostavljeni na uvid Energetskoj zajednici, ali i da dobijemo brzi odgovor kako ne bi došlo do kočenja svega onoga što smo planirali da radimo. Demistiffikovana je i priča oko dobiti. Bićemo u prilici da kao akcionari podijelimo dobit. Obavezali smo se na ono što smo i sami namjeravali, a to jeste da će iznos od 100 miliona konvertibilnih maraka biti raspoređen između akcionara, a ne više od toga. Mi smo i ranije govorili da nemamo namjeru da diramo novac koji je bio predodređen da bude investicioni novac“, izjavila je Cvijanović.

BiH jedina bez zakona u gasnom sektoru

U Briselu su bh. predstavnicima poručili da je infrastruktura ključ za razvoj energetskog sektora svuda u svijetu, a da je energetika fundamentala za ekonomski razvoj. Na sastanku je osim pitanja „Elektroprenosa BiH“, fokus stavljen i na gasni sektor, gdje, prema riječima Fabrizia Barbasa, BiH ima unutrašnjih problema, ali i problema sa Energetskom zajednicom:„Na prvom mjestu to se odnosi na potpun nedostatak zakona u gasnom sektoru na državnom nivou u BiH. Ovo je ministarski savjet Energetske zajednice označio kao prekršaj kriterijuma EU i prekršaj zakona iz Sporazuma Energetske zajednice. To mora brzo da se dovede u red, što znači usvajanje novog zakona najkasnije do juna ove godine. To neće biti lak posao, u pitanju je podijeljena nadležnost između entiteta i države, ali BiH je jedina zemlja u Enrgetskoj zajednici kojoj nedostaje odgovarajuće zakonodavstvo i strategija u oblasti gasne industrije.“U Direktorijatu koji se bavi energetikom u okviru Evropske komisiji ocjenjuju i da je u BiH došlo do napretka ka usvajanju zakonodavstva u oblasti električne energije, i da se od države sad očekuje da do kraja godine usvoji modernije i efikasnije zakonodavstvo u toj oblasti. (Kliker.infop-DW)

Podijeli

Jedan komentar

 1. LOLO
  LOLO 29 Januara, 10:37

  Nista novo:Staljin iz sarajevskog sokaka odavno radi za cetnike Srbije i cetnike tkz RS.
  ON naredi a seljacina iz Konjica Nermin Niksic to uradi.
  Zakon o prebivalistu i noravistu usvojen je u Domu Naroda od staljinovih ministara:Ante Domazeta i Sase magazinovica i jedne zene jos.
  Sta da se cudimo ovom.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku