hamburger-icon

Kliker.info

(Para)država u državi : Dodikov kabinet troši više nego kabineti tri člana Predsjedništva BiH zajedno!

(Para)država u državi : Dodikov kabinet troši više nego kabineti tri člana Predsjedništva BiH zajedno!

19 Januara
19:47 2016

mile_d1U 2015. godini, tri člana Predsjedništva BiH koštali su poreske obveznike BiH oko 7,5 miliona KM. U taj iznos uračunate su plaće svih uposlenih u Predsjedništvu BiH, materijalni troškovi, te troškovi putovanja i reprezentacije. To praktično znači da je pojedinačno svaki član Predsjedništva BiH imao na raspolaganju iznos od oko 2,5 miliona KM godišnje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u protekloj je godini poreske obveznike koštao oko 10 miliona KM, što je za oko pola miliona više nego što mu je odobreno budžetom. Na plate u njegovom kabinetu, koje su veće za 10 posto u odnosu na godinu ranije, potrošeno je 2.261.000 KM. Više od šest miliona KM Dodikov kanbinet je potrošio na korištenje roba i usluga.

“Ja sam kao predsjednik RS imao budžet nešto od oko 2 miliona maraka, što je pet puta manje nego što je danas budžet predsjednika Milorada Dodika”, izjavio je nedavno Dragan Čavić, nekadašnji predsjednik RS-a.

Dodikov kabinet troši dva puta više novca nego kabineti predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH. Kabineti Marinka Čavare, Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović, u 2015. godini potrošili su zajedno nepunih šest miliona KM, odnosno dva miliona KM pojedinačno. Što će reći da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potrošio pet puta manje od svog kolege iz manjeg entiteta, Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske ima čak 18 savjetnika, odnosno tri puta više nego predsjednik Srbije Tomislav Nikolić (7 savjetnika) ili predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović (6 savjetnika)

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku