hamburger-icon

Kliker.info

Papa se povlači 28. februara: Nemam više snage da upravljam Katoličkom crkvom

Papa se povlači 28. februara: Nemam više snage da upravljam Katoličkom crkvom

11 Februara
13:59 2013

Papa Benedikt XVI. krajem ovog mjeseca podnijet će ostavku. Radio Vatikan piše da je Papa potvrdio da se povlači 28. februara. Papa Benedikt XVI. svoju je odluku objavio na latinskom za vrijeme zajedničkog sastanka o kanonizaciji mučenika s Otranta.– Draga braćo – poručio je Papa kardinalima – nisam vas pozvao samo zbog kanonizacije, nego i da bih vam prenio poruku koja je vrlo važna za život Crkve. Nakon dugog propitkivanja savjesti pred Bogom, sa sigurnošću sam došao do spoznaje da moje snage, zbog poodmakle dobi, nisu više dovoljne da na primjeren način obavljam dužnost. Potpuno sam svjestan da ovu dužnost, zbog njezine duhovne srži, treba obavljati ne samo riječju nego i djelom isto toliko koliko patnjom i molitvom. U današnjem svijetu, koji se brzo mijenja i koji potresaju pitanja goleme važnosti za život vjere, upravljanje barkom Svetog Petra i propovijedati Evanđelje zahtijeva i snagu tijela, isto kao i duha, a ta me je snaga u posljednjih nekoliko mjeseci toliko napustila da moram prihvatiti da nisam sposoban dobro obavljati dužnost koja mi je povjerena – objasnio je Papa.
 
– Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. aprila 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. februara 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati – a učinit će to oni kojima je to zadaća – konklave za izbor novoga pape. Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad, dok ste sa mnom nosili teret moje službe, i molim oproštenje za sve moje pogreške. Povjerimo sada svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetoj Crkvi Božjoj – kazao je Papa u izjavi kojom se odriče dužnosti. 
Papa će dužnost napustiti 28. februara jer mu dužnost predstavlja "sve veći napor". – Odlazim zbog dobrobiti crkve – kazao je Papa. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi na konferenciji za novinare je kazao da bi do Uskrsa trebali imati novog Papu.Papin brat Georg Ratzinger kazao je da je narušeno zdravlje, koje ga ograničava u poslu, razlog Papina iznenadna odlaska. – Godine pritišću. Njegov osobni liječnik savjetovao mu je da odustane od prekooceanskih putovanja – kazao je Georg Ratzinger njemačkoj agenciji Dpa.

Joseph Ratzinger (85) postao je papa Benedikt XVI. u aprilu 2005. nakon smrti njegova prethodnika Ivana Pavla II.Bivši kardinal Ratzinger u trenutku izbora na mjesto čelnika Katoličke crkve postao je jedan od najstarijih papa u povijesti.Ostavka na mjesto pape već je zabilježena u povijesti, no ovo je prvi put u modernoj eri, kad je novi papa biran isključivo nakon smrti prethodnika.Benedikt XVI. postao je papa u vrijeme optužbi s kakvima se Katolička crkva nije susrela desetljećima, a skandal oko seksualnog zlostavljanja djece samo je jedan u nizu.Papa Benedikt XVI rođen je 16. aprila 1927. u Njemačkoj, a za papu je izabran nakon smrti  Ivana Pavla II 19. aprila 2005.godine.Prvi papa u povijesti koji se svojevoljno povukao s također je bio Benedikt. Naime, Benedikt IX., jedan od najmlađih, ali i najomraženijih papa u povijesti, često prozivan kao "sramota za Stolicu sv. Petra", stupio je s dužnosti . Pratile su ga brojne kontroverze – od organiziranja orgija do organiziranja ubojstava. Svoje mjesto je prepustio uz novčanu naknadu, zbog čega je njegov nasljednik, papa Grgur VI., po otkrivanju skandala i sam morao odstupiti s dužnosti već iduće godine.Najpoznatiji slučaj je onaj iz 1294. godine, kad je mjesta vrhovnog vladara Katoličke crkve ostavku podnio Celestin V., i to samo 5 mjeseci nakon pontifikacije. On je donio odredbu koja omogućava da papa sam podnese ostavku, a zatim je to i sam učinio. Dvije godine je živio kao pustinjak, a kasnije je kanoniziran.Zadnji papa koji podnio ostavku bio je Grgur XII. (1406. – 1415.). Razlog odlaska bio je postojanje dva pretendenta na njegovo mjesto, što je u povijesti poslalo poznato kao Zapadna ili Papinska šizma.  (Kliker.info-VL-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku