hamburger-icon

Kliker.info

Papa ponovo šokira, oduševljava i opominje : Proslava Božića obična šarada, svijet je u ratu

Papa ponovo šokira, oduševljava i opominje : Proslava Božića obična šarada, svijet je u ratu

24 Novembra
03:07 2015

Franjo71Za papu Franju je proslava predstojećeg Božića obična šarada, jer, kako je poručio, cijeli svijet je u ratu.- Blizu smo Božića. Biće tu svjetla, zabave, ukrašenih drvaca, jaslica – sve okićeno – dok u svijetu traje rat. Sve je to obična šarada. Svijet nije shvatio put mira. Cijeli svijet je u ratu. Rat može biti opravdan iz brojnih razloga, ali kada je cijeli svijet u ratu, kao što je danas, onda nema opravdanja, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Pritom je, objavio je hrvatski portal Danas.hr, papa upotrebio riječ francuskog, tačnije provansalskog porijekla, šarada koja izvorno znači duhovit razgovor, ali se najčešće koristi u smislu zagonetke. U prenesenom značenju, u kojem ju je upotrebio i papa, šarada bi bila zbivanje puno privida.

Umjesto tog privida, kako se navodi, punog blještavila i slavlja, poglavar Katoličke crkve poziva na saosećanje sa žrtvama terorističkih napada i ratova. Šta će ostati iza ovog rata usred kojeg smo sada, retorički se zapitao papa Franjo i istovremeno dao odgovor: Ruševine, hiljade djece bez obrazovanja, tolike nevine žrtve i puno novca u džepovima trgovaca oružjem.

Ovom porukom papa Franjo vjerovatno će (u)zbuniti mnoge, baš kao i svojevremeno tvrdnjom izrečenom u govoru na Papinskoj akademiji nauka da su teorija evolucije i teorija Velikog praska tačne te da Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem kojom je uzdrmao teoriju kreacionizma prema kojoj je Bog odnosno vrhovno biće stvorilo svijet.

Papa je, naime, prije godinu dana ustvrdio da dvije spomenute naučne teorije nisu u koliziji s postojanjem Stvoritelja već da ga upravo potvrđuju.

-Čitajući o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, reskiramo da Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. Ali, to nije tako, kazao je papa.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku