hamburger-icon

Kliker.info

Papa Franjo u Skoplju : Sjeverna Makedonija može biti primjer mnogima

Papa Franjo u Skoplju : Sjeverna Makedonija može biti primjer mnogima

07 Maja
16:26 2019

Papa Franjo poručio je građanima Sjeverne Makedonije da nastave njegovati suživot u multietničkoj i multireligijskoj zemlji.

Zahvalio im je na solidarnosti, jer su prihvatili izbjeglice i migrante u vrijeme najvećeg migracijskog vala 2015. i 2016. 

Pozdravio je napore Sjeverne Makedonije i drugih balkanskih zemalja da pristupe Europskoj uniji, dodajući kako bi Skoplje moglo uzeti za primjer Majku Terezu, rođenu u tom gradu, kao uzor u izgradnji zajedničke sudbine.

Nakon što je proveo dva dana u Bugarskoj, papa Franjo stigao je u utorak u Sjevernu Makedoniju, zemlju koja je u siječnju promijenila ime.

Obraćajući se vlastima u Skoplju, papa je pohvalio pomiješanost raznih kultura, etničkih zajednica i vjeroispovijesti za koju kaže da bi mogla poslužiti kao uzor drugim zemljama.

“Te specifične osobine su vrlo značajne za bolju integraciju s europskim zemljama. Moja je nada da će se ta integracija razvijati na način koji će biti na korist čitavoj regiji zapadnog Balkana, s neiscrpnim poštivanjem raznolikosti i prava čovjeka”, rekao je papa Franjo.

Šest zapadnobalkanskih zemalja trenutno je u raznim fazama pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Misa u centru grada

Papa Franjo služio je misu na skopskom Trgu Makedonija, kojoj je prisustvovali više od 15.000 građana iz Sjeverne Makedonije i susjednih država, prenose agencije.

Gotovo svi događaji u planu pape Franje u Skoplju vezani su uz Majku Terezu, koja je rođena u Skoplju u albanskoj obitelji 1910. godine, punog imena Anjeze Gonxhe Bojaxhiu. Sjeverna Makedonija tada je bila u sastavu Osmanskog carstva.

Franjo je pohvalio napore Majke Tereze koja je radila na ujedinjavanju naroda, a isti je savjet dao i predsjedniku Ivanovu.

“Ohrabrujem vas da samouvjereno ustrajete na putu koji ste si zacrtali kako bi vašu zemlju učinili svjetionikom mira, prihvaćanja i plodne integracije između kultura, vjera, i ljudi”, naglasio je Papa.

Majka Tereza bila je poznata kao “svetica sirotinje” zbog svojeg djelovanja i pomoći siromašnima u Indiji. Umrla je 1997. godine, a službeno ju je papa Franjo proglasio svetom 2016. godine.

Ranije je Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska javila kako je poglavar Katoličke crkve doputovao jutros u prvi službeni posjet Sjevernoj Makedoniji u okviru kojeg će se sastati s političkim vodstvom te države i održati molitvu u središtu Skoplja.

Svečani doček

Papi je svečani doček organiziran na Međunarodnom aerodromu “Skoplje”, a dočekali su ga predsjednik Sjeverne Makedonije na odlasku Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev.

Potom je održan sastanak najviših makedonskih dužnosnika s papom.

“Kulturno bogatstvo ove zemlje odraz je najvrijednijeg naslijeđa. Vaša etnička kompleksnost i mnoštvo vjerskih zajednica je doista bogatstvo”, rekao je papa po dolasku u Skoplje.

Premijer Zaev ocjenjuje papin posjet posebno simboličnim u rodnom gradu majke Tereze, simbolu pomirbe i solidarnosti.

Ivanov je, u razgovoru s papom, istaknuo kako je njegov posjet uslijedio u trenutku “dubokih podjela u makedonskom društvu”, te dodao kako je “makedonska država teško ranjena zbog neispunjenih obećanja i očekivanja, te razbijenog povjerenja u međunarodnu zajednicu”.

Umjesto ustavnog imena svoje države, koristio je termin Republika Makedonija.

Za aktualnu političku situaciju u državi ocijenio je kako je “neizvjesna”, a za posjet pape je rekao kako bi mogao pomoći u duhovnoj obnovi.

“Dekadentna blokada na našem europskom putu dovela je do političkih i moralnih kriza koje su smanjile naš duhovni imunitet i narušile istinite i trajne vrijednosti. Crkva i džamija služe za zloupotrebe kao graničari, tvrđave za obilježavanje i obranu zamišljenih teritorija, kao da zaboravljaju da smo svi ljudi bez obzira na našu vjeru”, rekao je Ivanov.

Sjeverna Makedonija je 42. zemlja koju će papa Franjo posjetiti otkako je 2013. godine ustoličen za poglavara Rimokatoličke crkve.

Njegov posjet prati više od 400 medijskih ekipa iz zemlje i svijeta, a u Skoplju je tim povodom izdana i prigodna poštanska markica.

I

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku