hamburger-icon

Kliker.info

Papa Franjo u Sarajevu 21. juna?

Papa Franjo u Sarajevu 21. juna?

21 Januara
23:25 2014
Foto: Buka.com

Foto: Buka.com

Papa Franjo dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Federalnoj televiziji iz više izvora. No, posjet još nije službeno potvrđen iz Vatikana

Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je za 21. juni ove godine.

Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevnu posjetu Sarajevu, odakle će, povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, poslati poruku mira.

Ovo nije prvi put da u našu zemlju dolazi poglavar Rimokatoličke crkve. Prije njega, u glavnom gradu BiH boravio je papa Ivan Pavao II. Desilo se to 12. i 13 aprila 1997. godine.

Nakon što su se u medijima, uz navođenje konkretnog datuma, pojavili napisi da papa Franjo namjerava doći u pohod Bosni i Hercegovini, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je kako je javnosti poznato da je s njegove strane, odnosno sa strane Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH) prošle godine upućen poziv papi Franji da posjeti Bosnu i Hercegovinu te da je to, koliko mu je poznato, sada učinilo i Predsjedništvo BiH, javlja Katolička tiskovna agencija (KTA), prenio je novinar Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je i da ga je 16. januara ove godine papa Franjo primio u privatnu audijenciju.

„Nadam se da će papa Franjo doći u pastirski pohod Bosni i Hercegovini, ali o tome još uvijek nemam nikakve službene potvrde“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da sa strane Svete Stolice nije stigla službena potvrda o pohodu pape Franje Bosni i Hercegovini, prenosi AA.

Glavni sekretar Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini (BKBiH) monsinjor Ivo Tomašević izjavio je ranije za AA kako Biskupska konferencija BiH nema potvrde o dolasku pape Franje u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Monsinjor Tomašević je kazao da je kardinal Vinko Puljić nedavno razgovarao sa papom Franjom i uputio mu poziv da posjeti BiH. Također, Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv papi.

‘Sveti Otac će odrediti da li će posjetiti BiH i kada će to biti. Sveta Stolica još uvijek nije objavila da papa Franjo dolazi u BiH. Također, razgovarao sam sa kardinalom Puljićem, koji, također, nema takvu informaciju”, rekao je Tomašević, koji vjeruje da će u slučaju da papa Franjo stvarno odluči posjetiti BiH, o tome zvanično saopćenje izdati Sveta Stolica.

Intervju s kardinalom Vinkom Puljićem na FTV

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku