hamburger-icon

Kliker.info

Papa Franjo : Svemir je počeo Velikim praskom, Bog nije mađioničar !

Papa Franjo : Svemir je počeo Velikim praskom, Bog nije mađioničar !

28 Oktobra
17:47 2014

ITALY-VATICAN-POPE-IMMACULATETeorije evolucije i ‘Velikog praska’ su točne, a Bog nije ‘mađioničar s čarobnim štapićem’, izjavio je papa Franjo i tim riječima stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podupirao njegov prethodnik Benedikt XVI.Papa je objasnio kako obje znanstvene teorije nisu nekompatibilne s postojanjem Stvoritelja – štoviše, takve teorije ga, kaže on, podrazumijevaju, piše The Indenpendent.'Kad čitamo o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, često Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. No, tome nije tako’, rekao je papa Franjo u govoru na Papinskoj akademiji znanosti u Vatikanu.

‘Stvorio je ljudska bića i pustio ih neka se razvijaju prema unutrašnjim zakonima koje je dao svakom od njih kako bi ostvarili ispunjenje.’  ‘Teorija Velikog praska, za koju danas smatramo kako označava početak svijeta, nije u proturječju s intervencijom božanskog stvoritelja već ga, naprotiv, zahtijeva’, dodao je Papa i nastavio: ‘Evolucija u prirodi nije nesuglasna s idejom o stvaranju, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja napreduju’.

Riječi pape Franje nastavak su politike progresivnog rada Pija XII koji je otvorio vrata teoriji evolucije i Velikog praska u crkvenim krugovima. Ivan Pavao II otišao je još dalje 1996., rekavši kako je evolucija ‘više od teorije’ te da je ‘učinkovito dokazana činjenica’.No, prethodni papa Benedikt XVI podupirao je ideju inteligentnog dizajna u evoluciji prema kojoj je prirodna selekcija sama po sebi nedovoljna da objasni svu kompleksnost živog svijeta.Izjave Svetog Oca obradovale su znanstvenu zajednicu, između ostalih i Giovannija Bignamija profesora i predsjednika Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku: ‘Papina izjava je vrlo značajna. Svi mi direktno potječemo iz Velikog praska koji je stvorio naš svemir. Evolucija je potekla iz stvaranja’.

(Kliker.infro-JL)

Podijeli

Jedan komentar

  1. barbarosa
    barbarosa 29 Oktobra, 10:04

    Jadna je nauka kad se jedan predsjednik Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku oduševljava papinim slaganjem o prirodi nastanka svijeta odnosno velikoj eksploziji. Da su malo više čitali, i jedan i drugi, o velikoj eksploziji mogli su se informirati puno prije. Jer, sve je o prirodi postanka svijeta zapisano prije 14 stoljeća.
    U Kur'anu, Sura El-Enbija (Vjerovjesnici) stoji: „Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?”

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku