hamburger-icon

Kliker.info

Papa Franjo i Angela Merkel izvisili : Nobelova nagrada za mir Tunižanskom kvartetu za dijalog

Papa Franjo i Angela Merkel izvisili : Nobelova nagrada za mir Tunižanskom kvartetu za dijalog

09 Oktobra
14:53 2015

KvartetT2Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Tunižanski kvartet za nacionalni dijalog. U obrazloženju Nobelovog komiteta u Oslu, navodi se da je Kvartet radio zajednički na tranziciji vlasti u toj zemlji od kraja Arapskog proljeća, i da su u tom radu pokazali da islamske i sekularne političke grupacije mogu raditi zajedno na dobrobit cijelog društva.

Istovremeno su željeli da, kako su saopštili, na ovaj način ohrabre narod Tunisa.

“Nagrada je poruka cijelom regionu” saopšteno je iz nagrađenog Kvarteta.

Predsjednica petočlanog norveškog Nobelovog komiteta Kaci Kullmann Five (Kasi Kulman Five) objavila je u 11 sati u petak, 9.oktobra ime ovogodišnjeg dobitnika najprestižnije nagrade na svijetu.

“Norveški Nobelov komitet je odlučio da Nobelova nagrada za mir za 2015 bude dodijeljena Tunižanskom kvartetu za nacionalni dijalog za njihov odlučujući doprinos izgradnji višestranačke demokratije u Tunisu koja je uslijedila nakon Revolucije jasmina 2011.”

Kvartet je formiran u decembru 2013., kada je proces demokratizacije u Tunisu bio pred opasnošću od kolapsa, što je bilo rezulat političkih ubistava i rasprostranjenog socijalnog nezadovoljstva. Kvartet je upostavljen kao alternativa za stvaranje mirnog političkog procesa u trenutku kada je zemlja bila na ivici građanskog rata. To je bio instrument koji je omogućio Tunisu da u roku od nekoliko godina oformi ustavotvornu vladu koja garantuje osnovna prava cijeloj populaciji uz poštovanje političkih i vjerskih uvjerenja i polne ravnopravnosti.

Predsjednica Nobelovog komiteta, norveška političarka Kluman Fajv, podsjetila je da se Arapsko proljeće proširilo 2011. i 2012., na mnoge zemlje sjevera Afrike, ali da se najveći broj njih još nije pomjerio s mjesta već da je naprotiv u mnogima došlo do nazadovanja. Tunis je ipak uspio da provede demokratsku tranziciju baziranu na aktivnom civilnom društvu i njihovim zahjevima za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Kluman Fajv naglašava.

“Smjer u kojem se kretao Tunis nakon pada autoritarnog režima Ben Alija od januara 2011., je jedinstven i izuzetan iz nekoliko razloga. Prvo, pokazuje da islamisti i sekularni politički pokreti mogu sarađivati da bi postigli značajne rezultate u najboljem interesu zemlje. Primjer Tunisa, podcrtava vrijednost dijaloga i osjećaj nacionalnog pripadanja u regionu obilježenom konfliktima”.

“Drugo, tranzicija u Tunisu pokazuje da institucije civilnog društva i organizacije mogu igrati krucijalnu ulogu u demokrtizaciji društva i da takvi procesi čak i u teškim uslovima mogu voditi ka slobodnim izborima i mirnom trasferu vlasti. Nacionalni kvartet za dijalog ima veliku zaslugu za to postignuće kao i zato što su obezbijedili da dobrobiti Revolucije jasmina ne budu izgubljeni.”

Komitet je saopštio da se Tunis i dalje suočava sa značajnim izazovima. Norveški Nobelov komitet se nada da će ovogodišnja nagrada doprinijeti demokratiji u Tunisu i biti inspiracija svima onima koji teže promociji mira i demokratiji na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i ostatku svijeta.

Tunižanski kvartet za dijalog bio je među 273 ovogodišnja kandidata za Nobela, među kojima su kao favoriti slovili njemačka kancelarka Angela Merkel, i papa Franjo.

Član pregovaračkog tima Tunisa poznatog kao Kvartet, koji uključuje i veoma moćni radnički sindikat Tunisa, UGTT, saopštio je da je Nobelova nagrada “poruka za cijeli region”

Ovo je velika radost i ponos za Tunis, ali takođe i nada za arapski svijet” , rekao je u izjavi Reutersu, Husein Abasi, predsjednik sindikata UGTT i član Kvarteta.

Među prvima koji su čestitali na izboru ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade bile su Ujedinjene Nacije.

Ahmad Favazi, portparol UN-a, u Ženevi je na press konferenciji rekao:

“Potrebno nam je civilno društvo da bi mirovne procese pokrenuo naprijed”

To je briljantan primjer.Ja mislim da je Tunis jedna od arapskih država koje su učinile najviše moguće od kada je takozvano Arapsko proljeće zahvatilo taj dio svijeta” saopštio je predstavnik UN.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku