hamburger-icon

Kliker.info

Panika u Washingtonu : “Wikileaks” objavio tajne dokumente SAD, pominje se i BiH

Panika u Washingtonu : “Wikileaks” objavio tajne dokumente SAD, pominje se i BiH

29 Novembra
00:19 2010

 

Među prvim diplomatskim dokumentima koji su objavljeni na nekoliko europskih i američkih novinskih portala, u razgovoru između Amerikanaca i Francuza, spominje se problem Irana.U jednom izvješću stoji kako je Iran država s fašističkim režimom te da je hitno ‘potrebna akcija’.U izvještajima o arapskim državama, među kojima je i Saudijska Arabija, od SAD-a se traži napad na Iran.U tajnim dokumentima se spominje i Hrvatska. Navodi se kako pregovori sa Slovenijom oko graničnog pitanja napreduju, te kako će službeni Pariz podržati ideju širenja Europske unije na balkanske zemlje, neovisno o vremenu trajanja pregovora.U tom su dokumentu Amerikanci izrazili nadu kako će nova Njemačka vlada (dokument je iz 2009. godine, op.a.) biti ‘otvorenija prema proširenju EU’. Podsjećamo, WikiLeaks , web stranica međunarodne organizacije sa sjedištem u Švedskoj , večeras je objavila velik broj dokumenata o radu američke diplomacije, unatoč hakerskom napadu.

Naime, nekoliko velikih portala im je ponudilo pomoć i na svojim stranicama objavilo prve pikanterije.Kako prenosi CNN, Wikileaks je bio pod DDOS (distributed denial of service) napadom. Ta je hakerska metoda najučestalija kad se želi srušiti pojedina web stranica, a temelji se na tome da se pomoću raznih progmerskih petlji generira ogroman broj ulaza na web stranicu, na što serveri ne mogu ‘odgovoriti’ pa dolazi do pada stranice.Tim Wikileaksa se javio na Twitteru gdje su rekli da će im kod objave dokumenata pomoći The New York Times, Guardian te još nekoliko europskih novina, odnosno portala, uključujući Der Spiegel.Objavljeni dokumenti otkrivaju čitav niz neugodnih stajališta i procjena američkih diplomata o političkim ličnostima poput Silvija Berlusconija, Vladimira Putina, Moamera Gadafija, Ban ki-Moona, kralja Abdullaha i ostalih, te razne zakulisne igre kojima se Washington služio u ostvarivanju svojih interesa.Naime, proteklih se dana mnogo govori o tome kako bi objava tih dokumenata mogla uzrokovati diplomatske trzavice, te direktno utjecati na odnose između Amerike i drugih zemalja.Radi se o gotovo 250 tisuća dokumenata. Od toga su 15,652 državne tajne, 101,748 povjerljivih podataka te 133,887 nesortiranih podataka.WikiLeaks je postao poznat kad je prije par mjeseci objavio više od 400 tisuća vojnih izvještaja o operacijama u Iraku.

Među objavljenim dokumentima pominje se i naša zemlja a odnose se na činjenicu da je Francuska tražila hitno zatvaranje OHR-a još u novembru prošle godine, i prije nego se riješi pitanje državne imovine, dok su se Sjedinjene Države tome usprotivile. Prema navodima "Guardiana " za ispunjavanje paketa “5+2” zalagala se Francuska na bilateralnom sastanku sa Amerikancima.Naime, list prenosi kako se pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon sastao u Parizu u septembru prošle godine (uoči pregovora u Butmiru) sa kreatorima francuske politike, uključujući savjetnika za diplomatiju u Elizejskoj palati, Jean-Davida Levittea.Razgovori su bili usredotočeni na Rusiju, nadolazeća zbivanja na Balkanu (BiH, Hrvatska, Makedonija i Kosovo), izbore u Njemačkoj i Afganistanu, pristupanje Turske Evropskoj uniji, proširenju NATO-a.Levitte je primijetio kako je od pet glavnih uvjeta za prijenos vlasti u BiH sa Ureda visokog predstavnika na Specijalnog predstavnika EU, jedino neispunjeno ostalo pitanje podjele državne imovine. Zaključeno je kako taj zadnji uvjet ne bi trebao "blokirati sav napredak, pogotovo jer OHR više nije učinkovit".Kako se navodi u dokumentu,

Francuska je željela vidjeti prijenos ovlasti na novi tim Evropske unije u novembru, kao i približavanje Evropi kako bi se potaknuli Bošnjaci da nastave s napretkom u potrebnim reformama.Gordon se složio da sistem ne funkcioniše dobro, ali je istaknuo da će međunarodna zajednica izgubiti kredibilitet ako poduzme korake prije ispunjavanja svih potrebnih preduvjeta. On je dodao da se SAD slažu da bi približavanje EU dovelo do usaglašavanja stavova u BiH. Levitte je primijetio da su preostala još dva mjeseca kako bi se u BiH ostvario napredak prije donošenja konačne odluke.U odvojenom sastanku pomoćnik francuskog državnog sekretara za kontinentalnu Evropu, Roland Galharague, rekao je kako je "tranzicija cilj broj jedan" te istakao kako će podjela državne imovine tražiti mnogo vremena. On je pozvao SAD da podrže prijenos ovlasti kako bi se otvorila vrata bosanskim težnjama za većom integracijom u institucije EU.Napomenuo je kako raste percepcija o podjeli između SAD i Bošnjaka s jedne strane, koji preferiraju zadržavanje uloge UN i EU, te Srba s druge strane kojima se time onemogućava manipulacija. Gordon je rekao kako je ta percepcija netačna, te istaknuo kako SAD trebaju vidjeti jasan napredak kako bi podržale prijenos ovlasti. (Kliker.info-JL-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku