hamburger-icon

Kliker.info

Panika : SIPA saslušava pola Narodne skupštine Republike Srpske

Panika : SIPA saslušava pola Narodne skupštine Republike Srpske

26 Juna
05:52 2009

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu i četvrtak su u Banjoj Luci saslušavali predsjednike svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić rekao je da bi o tome danas trebalo da se izjasni Kolegijum Narodne skupštine RS. Potvrdio je da su inspektori SIPA uzimali izjave od šefova klubova poslanika, ali nije želio ništa više da kaže do završetka sjednice Kolegijuma.- Pretpostavljam da bi na sjednici Kolegijuma NSRS trebalo da bude zauzet zajednički, isti stav, i da se o njemu odredi Narodna skupština – kaže Mirjanić.  Predsjednik Kluba SDS-a u NSRS Borislav Bojić kaže da su pripadnici SIPA razgovarali s njim.- Razgovor se odnosio na izgradnju Administrativnog centra Vlade RS. Rekao sam im da je ono što sam govorio u NS javno, da postoje stenogrami o tome i uputio sam ih na Sekretarijat NS – rekao je Bojić.

Dodao je da je "razočaran što to radi SIPA jer se o kontrolnim institucijama RS koje su trebale da rade taj posao pravi loša slika". Šef Kluba Stranke za BiH u NSRS Muharem Murselović kaže da su juče službenici SIPA razgovor s njim obavili u zgradi Skupštine.– Rekao sam im da poslanici nisu davali saglasnost ni na kakve ugovore ni anekse ugovora, ali da smo načelno prihvatili zaključak vezan za izgradnju zgrade Vlade, čiji je podnosilac Vlada RS – kaže Murselović.Predstavnici SIPA su, potvrđuje Murselović, tokom protekla dva dana obavili razgovore sa svim šefovima poslaničkih klubova u NSRS i sa generalnim sekretarom parlamenta.Profesor ustavnog prava Petar Kunić kaže da je neuobičajeno da SIPA traži izjave predsjednika klubova poslanika.- To odudara od principa koji bi trebalo da održe nepristrasnost. Tu se radi o uključivanju politike u proces. NSRS treba da upozori i izrazi negodovanje za takav način rada SIPA – kaže Kunić.

SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH, u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra RS, autoputa Banja Luka – Gradiška i RTV doma u Banjoj Luci do sada saslušala više od 100 ljudi, članova komisija, upravnih odbora i činovnika u Vladi.Da daju izjave inspektorima pozive su dobili čak i vlasnici imanja na trasi kojim prolazi dionica autoputa Banja Luka – Gradiška  Muharem Murselović kaže da je Informaciju o izgradnji Administrativnog centra Vlada podnijela 2007. godine, a prihvatila NSRS.- U tom tekstu navedeno je da parlament Srpske podržava opredjeljenje Vlade da obezbijedi adekvatne uslove za funkcionisanje najvažnijih organa RS. Tu stoji i da će Vlada sprovesti aktivnosti na izgradnji objekata, te da je postupila objektivno i kao dobar domaćin – kaže Murselović.  (Kliker.info-Glas Srpske)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku