hamburger-icon

Kliker.info

Pandorina kutija : Aneksija Krima razotkriva potrebu za redefinicijom međunarodnog prava

Pandorina kutija : Aneksija Krima razotkriva potrebu za redefinicijom međunarodnog prava

25 Marta
06:07 2014
Concerns Grow In Ukraine Over Pro Russian Demonstrations In The Crimea RegionU godini kada obilježavamo stogodišnjicu Prvoga svjetskog rata, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je otvoriti Pandorinu kutiju “ispravljanja povijesnih nepravdi” kroz promjene granica.U svom govoru na ceremoniji pripojenja Krima ruski je predsjednik naglasio kako je Moskva prilikom davanja suverenosti ostalim republikama zaboravila na Ruse koji su ostali izvan matice. Svi Rusi imaju pravo živjeti u jednoj državi. Čitajući govor kao da sam čitao poruke Slobodana Miloševića s Gazimestana 1989. godine. Raspad međunarodnoga pravnog sustava kakvog smo poznavali.
Piše : Ivan Brodić (Seebiz)

Strah susjeda uvjetovan svježim povijesnim iskustvom pripadanja pod interesnu sferu Moskve. Baltičke zemlje strahuju, Moldavija se priprema za krimski scenarij, Rumunjska traži izmještanje NATO snaga sa svoga teritorija, Bjelorusija pokušava trgovati, a Poljska se još prisjeća na sovjetskih tenkova, generala Jaruzelskog i Katinske šume.Europska unija, kako ju je Schuman zamislio, nastala je kako se više među velikim silama ne bi postavljala pitanja teritorija i granica. Zajedničkim smo tržištem trebali postići tako visok životni standard kako nam više ne bi padalo na pamet preispitivati granice i u povijesti izgubljene državnosti. No, strah potvrđuje izjava ministra vanjskih poslova trenutačne neformalne liderice Unije Njemačke. Frank-Walter Steinmeier optužuje Putina kako u Europu 25 godina nakon Hladnoga rata uvodi stanje u kojemu je međunarodno pravo mrtvo slovo na papiru.

Strah potvrđuju svi meridijani Europe. Doduše ne radi o istoznačnicama slučaja Krim, no Španjolska se boji gubitka Baskije, Katalonija već nekoliko godina balansira glede neovisnosti i sve veće autonomije, Bavarska bi također mogla postaviti svoja “zaboravljena” pitanja, Veneto je na internetskom neobvezujućem referendumu izabrao neovisnost s vrlo velikim postotkom glasova, skori referendum o neovisnosti Škotske predmetom je bojazni Londona koji nikada do kraja nije riješio pitanje Sjeverne Irske, Frisland je iskazao želju za neovisnošću od Nizozemske, Valoniju i Flandriju u Belgiji zajedno još drži samo kraljevska obitelj…. Za neke od njih je razdruživanje sasvim prirodan proces, jer nastale su spajanjem, neke se smatraju okupiranima, neke žele samostalnost iz ekonomskih razloga….Stanje opisano u knjizi “Europska kriza i Prvi svjetski rat “Pierra Renouvina frapantno sliči na sadašnjost s dodatkom kako je načelo međunarodnoga prava o nepovredivosti granica i globalistički sustav naddržava u kojima ćemo svi živjeti u jednom slobodno fluktuirajućem tržištu ne razmišljajući o suverenitetu i granicama, a nama upravljati kakva birokratska kasta, mrtvo.

Smrt toga bastarda ne bi bio nikakav problem kada to ne bi narušavalo ravnotežu nezadovoljstva kakvu je međunarodnopravni dogovor gajio od kraja Drugog svjetskog rata do današnjice, čak i kroz Hladni rat. Svijet nepovredivosti granica s Kosovom i ruskom intervencijom u Gruziji eutanaziran je, anschluss Krima samo je njegov pogreb, piše World Affairs Journal. U svijetu gdje Rusija nije zrela za komadanje, Kina nije samo tvornica jeftinih tenisica, a Brazil dvorište SAD-a s egzotičnom zastavom, gdje sve te zemlje imaju značajniji rast i sve značajniji međunarodni utjecaj narušavanje neravnoteže nezadovoljstva moralo je dovesti do potraživanja moćnijih, kaže kolumnist.Smrt međunarodnoga prava i zakon Divljeg zapada kako ovih dana pišu emocionalniji komentatori na forumima? Umberto Eco u jednom svom eseju piše kako čovjekove institucije svako toliko načine korak unazad ne bi li se redefinirale. U tom kontekstu ipak ne možemo govoriti o smrti međunarodnoga prava, kaže dr. Goran Bandov. Međunarodno pravo je, naime, grana prava, koja je, kaže on, osobito podložna utjecaju i dogovoru političkih silnica. Nakon konflikta i eskalacija, novi dogovor je nužan.

Europi je, također, potrebna redefinicija. Želja za stvaranjem političke unije kolidirana s ukrajinskom krizom kao najvećim njenim političkim izazovom do sada, pokazala je sve nedostatke sustava odlučivanja, suglasni su analitičari. Politička unija neće biti moguća bez utjecaja i zbroja suvereniteta sviju njezinih sastavnica, poput Veneta, Katalonije ili pak Škotske. Nakon možebitnih osamostaljenja neki oblik dogovora ili udruživanja s Unijom bit će potreban. U svijetu spojenih posuda države “otoci” nalikuju prije Sjevernoj Koreji nego romantičarskoj maštariji infantilnih nacionalista.Je li anschluss Krima istoznačnica Principova pucnja na Franju Ferdinanda, istoznačnica anschlussa Austrije ili još jedan izolirani incident? Vrijeme će pokazati. Potreba redefinicije međunarodnog prava u kojega će se pridržavati svi čimbenici već je neko vrijeme vidljiva. Nadajmo se kako nužnost dogovora i ovoga puta neće morati osvijestiti kakva globalna trauma.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku