hamburger-icon

Kliker.info

Palmer u Mostaru: Ovaj grad ostaje u fokusu Amerike

Palmer u Mostaru: Ovaj grad ostaje u fokusu Amerike

10 Septembra
15:08 2020

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer  izjavio je danas da SAD ostaju fokusirane na Mostar i nakon održavanja lokalnih izbora u ovom gradu.

– Naš fokus na Mostar ne završava se sa danom izbora. Mi ćemo biti tu i nakon izbora, bićemo tu da pomognemo novim vlastima da jednostavno uspostave pravo, rade u korist građana i pružaju im usluge – naglasio je Palmer. 

On i američki ambasador Eric Nelson danas su u Mostaru razgovarali sa predstavnicima devet političkih stranaka koje su učestvovale u pregovorima da bi se postigao sporazum o održavanju izbora u Mostaru, nakon 12 godina.

Palmer je rekao da je održavanje izbora u Mostaru važno za demokratski napredak i razvoj, te da je važno da izbori budu održani u skladu sa najvišim demokratskim standardima, da budu fer i korektni, te da građani imaju povjerenje da će izbori odražavati istinsku volju onoga što žele.

– Važno je da ljudi izađu i glasaju. Zato ću se danas sastati sa grupom mladih kako bih ih podstakao da učestvuju u političkim procesima, da glasaju i iskažu svoje mišljenje – istakao je Palmer.

On je naglasio da međunarodna zajednica, uključujući SAD, prati šta se događa u Mostaru.

Palmer je naveo da EU, OEBS i SAD rade na podršci civilnom društvu da bi se obezbijedilo da sva biračka mjesta u Mostaru budu pokrivena posmatračima, te izrazio uvjerenje da će izbori u Mostaru biti korektni i tranparentni i odražavati želju građana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Palmer je rekao da su SAD sretne zbog razgovora Srbije i /samoproglašenog/ Kosova i da je Vašington jako zadovoljan ishodom tih razgovora i sporazuma koji su postignuti.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku