hamburger-icon

Kliker.info

Palmer jasan i glasan : Sankcije Dodiku ostaju sve dok ne promijeni odnos prema državi kojoj je na čelu

Palmer jasan i glasan : Sankcije Dodiku ostaju sve dok ne promijeni odnos prema državi kojoj je na čelu

16 Juna
07:51 2019

Sankcije američke administracije Miloradu Dodiku ostaće na snazi sve dok ne promijeni  odnos prema državi kojoj je na čelu, izjavio je visoki američki zvaničnik Matthew Palmer

Palmer ističe da je cilj Vašingtona članstvo BiH i drugih zemalja Balkana u EU-u i NATO-u, što Rusija želi da blokira.

Palmer koji će naredne sedmice  učestvovati na zasjedanju Savjeta za sprovođenje mira (PIC) koje nadzire primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, u subotu je u Banjaluci započeo višednevnu posjetu BiH, te je nakon susreta s vodećim zvaničnicima Republike Srpske dao i intervju novinskim agencijama, prenosi Hina.

Upitan o Dodikovu očekivanju da će biti skinut s američke “crne liste”, Palmer je rekao kako on, kao ni njegov bliski suradnik Nikola Špirić nisu ništa učinili da bi američka vlada promijenila tu odluku.

“Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su sprovodili i javno govorili. Prije no što dođe do promjene položaja u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promjene do koje je došlo, i nama bi bilo drago da se to i dogodi”, rekao je Palmer.

Dodik je pod sankcijama od januara 2017. odlukom Ministarstva finansija SAD. Zamrznuta mu je imovina u SAD, zabranjena putovanja u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju s njim. Ta odluka je donijeta zbog procjene da Dodik ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma i svojim prijetnjama referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH ugrožava mir i stabilnost, dok se Špirić, bivši predsjednik Savjeta ministara BiH, našao na crnoj američkoj listi zbog navodnih finansijskih zloupotreba.

Palmer je u razgovoru za medije u BiH pozvao vlasti BiH da predaju Godišnji nacionalni program (ANP) kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) s NATO-om. Daljem napredovanju prema NATO-u protivi se srpska strana u BiH.

Palmer je istakao da SAD i Rusija imaju različite ciljeve na jugoistoku Europe i u BiH.

“Temelj američke politike za Zapadni Balkan jeste podrška  evropskim i evroatlantskim integracijama. To znači članstvo EU za sve zemlje Zapadnog Balkana i članstvo u NATO-u za sve zemlje koje žele biti članice tog saveza”, podsjetio je on.

“Rusi imaju mnogo drugačiji cilj na Balkanu. Oni žele da vidjeti region koji je podijeljen i u kojem je visokog stepen napetosti i podjela”, rekao je američki diplomata.

Optužio je Rusiju da stoji iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori oktobra 2016, te da je pokušala da “minira” dogovor Skoplja i Atine kojim je otvoren put Sjevernoj Makedoniji ka EU i NATO-u.

Upitan o budućnosti Dejtonskog sporazuma za BiH, Palmer je istakao da mora doći do njegove reforme kako bi zemlja napredovala prema EU.

“Mislim da se svi slažu da će morati da dodje do reformi koje su potrebne da bi BiH bila efikasnija i ispunila standarde za članstvo u EU. Mi taj proces podržavamo”, rekao je Palmer.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku