hamburger-icon

Kliker.info

Pakao u Dalmaciji : U požarima od Omiša do Splita izgorjelo 4500 hektara

Pakao u Dalmaciji : U požarima od Omiša do Splita izgorjelo 4500 hektara

18 Jula
07:25 2017

Prema gruboj procjeni, požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita izgorjelo je 4500 ha guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika. Vatrogasci su jučer zaprimili više od 5000 poziva uznemirenih građana, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad obranjen još u 23 sata. No još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tokom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar prebacio nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3.30 gasili isključivo porodične  kuće i gospodarske objekte, dok se u Žrnovnici situacija tokom noći malo smirila.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti veliki, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba. Do sada je izgorjelo oko 4500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika. Tokom 24 sata primili smo više od 5000 hiljada  poziva. Od 3.30 stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar, kažu u Centru.

U Split otišle kolege vatrogasci s kontinenta

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici. Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima, izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Nešto poslije ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku