hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown upozorava i optužuje : Situacija u BiH je sve gora, a EU samo sliježe ramenima

Paddy Ashdown upozorava i optužuje : Situacija u BiH je sve gora, a EU samo sliježe ramenima

20 Septembra
15:52 2018

U Bosni je sve gore i gore, a Evropska Unija samo sliježe ramenima. Izgubili smo snagu volje, kazao je bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown u intervjuu za britanski Prospect Magazine.

Ashdown je u intervjuu upozorio na nedostatak volje Zapada da riješi kompleksnu političku situaciju u BiH.

– Užasi Afganistana i Iraka su oduzeli Zapadu apsolutnu moć i samopouzdanje u zaustavljanju loših događaja. I tako ostavljamo prostor unutar granica Evrope u kojima Putin i Erdogan stvaraju nered koliko god žele – smatra Ashdown.

On upozorava da strane sile jednostavno sliježu ramenima na aktuelno političko stanje u našoj zemlji.

– Pokrenuli smo zemlju prema održivom miru. Međutim, dd tada, ukupna situacija je krenula suprotnim putem. Niko nije zabrinut. Svi na neki način sliježu ramenima i kažu da će sve biti u redu. Ne mogu zamisliti bolji splet okolnosti koji vraća Bosnu u sukob. Ako neko vjeruje da mir može postojati u Evropi dok se na Balkanu vodi rat, onda treba da uči iz historije – poručio je Ashdown.

Ashdown je mišljenja da je potrebno napraviti istu vrstu Atlantske alijanse kakva je egzistirala u prošlosti po kojoj bi Evropa i Washington trebali usko sarađivati.

– Imamo više instrumenata za djelovanje u Bosni nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu – zaključio je Paddy Ashdown.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku