hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown : Svaki akt secesije bio bi kraj mira u Bosni i Hercegovini!

Paddy Ashdown : Svaki akt secesije bio bi kraj mira u Bosni i Hercegovini!

16 Septembra
12:37 2014

peddy33Ne postoji nikakva sličnost između referenduma u Škotskoj i referenduma kojim prijeti Milorad Dodik, upozorio je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz”.- Prvi je miroljubiv, urađen u skladu s ustavom, u dogovoru unutar britanskog parlamenta i naroda. Drugi nema nikakvo zakonsko uporište, predstavljao bi očigledno i otvoreno kršenje međunarodnog prava i označio bi kraj mira u Bosni i Hercegovini – kaže Ešdaun.

On ističe i da su zapadni zvaničnici jasno rekli već odavno šta misle o najavama predsjednika entiteta RS Dodika. Škotski referendum, koji će biti održan za dva dana, uzburkao je emocije ne samo na britanskom otoku nego i širom Evrope.

Ako većina glasača odluči da je Škotska nezavisna, ona će 24. marta 2016. godine postati samostalna država. Ešdaun se nada da se to neće desiti.

– Prije bih rekao da će odgovor biti ne nego da. Ali, niko nikada s apsolutnom sigurnošću ne može predvidjeti konačan odgovor birača – zaključuje on.

S Ešdaunom smo razgovarali i o debati koja se vodi unutar institucija EU o tome hoće li države članice ove asocijacije priznati Škotsku i dopustiti joj da aplicira za članstvo, s obzirom na protivljenje Španije, u prvom redu, ali i Kipra i još nekoliko država EU koje odbijaju priznati Kosovo.

– Nije iznenađenje da oni što žele vidjeti raspad BiH, riskirajući tako teško uspostavljeni mir u tom dijelu svijeta, očajnički traže uzor i pokriće za svoje aktivnosti. No, suštinske razlike između Škotske i RS tako su očigledne. Ako birači podrže nezavisnost, to će označiti raspad Ujedinjenog Kraljevstva i on će se obaviti na miran način. Ne vidim kako se to isto može desiti u BiH. Nezavisnost RS označit će kraj mira u BiH – upozorio je Ešdaun.

Garancije Zapada

Ističe i da je Zapad garantirao suverenitet i teritorijalni integritet BiH međunarodnim ugovorom. Time je našoj zemlji pružio zaštitu.

– Ta je zaštita uklesana u Dejtonski sporazum i svako narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH je kršenje Dejtona i međunarodnog prava. Svaki akt secesije znači kraj mira i povratak u sukobe u BiH – kaže Ešdaun.

Dodaje i da je jedini način da se to ne desi – ili da se odustane od separatizma ili da se svi u BiH saglase da se država treba raspasti.

– A ja ne vidim da će se takva saglasnost ikada postići. Ako bi se čak i to desilo, potrebna je i saglasnsot međunarodne zajednice za jedan takav scenarij, a ne vidim da ima volje za to – navodi Ešdaun.

Niko ne bi šutke prihvatio raspad

Na našu konstataciju da Zapad šutke prelazi preko Dodikovih najava o otcjepljenju, Ešdaun odgovara da je stav tog dijela svijeta odavno poznat.

– To što oni ne reagiraju na svaku Dodikovu izjavu o otcjepljenju, ne znači da su šutke prihvatili raspad BiH. Naprotiv! Ako se predsjednik RS odluči na tu avanturu, ili bilo ko drugi u BiH, suočit će se sa žestokim odgovorom. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH za nas je svetinja – ističe Ešdaun.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku