hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown : Siguran sam da će BiH nastaviti putem integracija

Paddy Ashdown : Siguran sam da će BiH nastaviti putem integracija

20 Marta
10:59 2007

Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), bivši visoki predstavnik, dolazi danas u BiH. Ova posjeta povezana je s objavljivanjem njegove knjige o iskustvima u postkonfliktnim tranzicijskim društvima, koja iz štampe izlazi u maju. – Veoma se radujem dolasku u Sarajevo i susretima s prijateljima. Moram naglasiti da je ovo ipak privatna posjeta povezana s mojom knjigom. Ona govori o tome kako možemo iskoristiti lekcije koje smo naučili u BiH i kako uspješnije graditi mir u postkonfliktnim zemljama – kazao je Ešdaun za "Dnevni avaz".

Šta su glavne poruke knjige?
– Između ostalog, mora se biti strpljiv jer obnova mira traje dugo i ne može se uspjeti bez podrške javnosti. Također, opasno je čekati da bukne rat, mora se djelovati ranije. Mnogo je lekcija koje se iz BiH mogu primijeniti drugdje u svijetu.

Ipak, današnja slika BiH nije onakva kakvu ste ostavili u februaru 2006. godine. Sada je puno gore.

– BiH i Balkan, posebno Beograd, nisu nastavili tempom koji je zabilježen na 10.godišnjicu Dejtona. Moram naglasiti da sve pohvale za dotadašnje uspjehe zaslužuju bh. građani. Završena je prva faza osiguranja stabilnosti. Sada je u toku druga faza – izgradnja države. U njoj je došlo do određenih problema. Zašto? Jedan od faktora mogao bi biti i u tome što magnetna moć Brisela slabi.

Zašto je to tako?

– Postoje neki strahovi zbog daljnjeg širenja EU. To mogu razumjeti kad se govori oproširenju EU. No, Balkan nije stvar proširenja EU, jer je on unutar granica Evrope i taj posao njegovog uključenja u EU treba završiti. Možda postoje snage u BiH kojima je teško graditi budućnost, pa se okreću prošlosti. No, taj zastoj je privremen i siguran sam da će BiH nastaviti putem integracija. Ovakve situacije su, više ili manje, normalne drugdje u svijetu, pa i u Evropi.

Ipak, od marta prošle godine nije usvojen nijedan reformski zakon.

– Prije nego što sam otišao iz BiH, kazao sam da su prošli dani kada je visoki predstavnik radio umjesto vas, kada je progres vaše zemlje generiran iz OHR-a. Ili će bh. političari napraviti nužne promjene, ili BiH neće ući u EU. U Uniju se ne ulazi nametanjima stranaca, već reformama koje se iznjedre iz BiH. Zato ne gledajte u strance, nego u vaše političare.

Ali, oni se ne mogu složiti ni oko čega. Pogledajte reformu policije…

– Vjerujem da će to biti prevladano. Ovakve situacije normalne su prije nego što se postigne dogovor. Ipak sam zabrinut, jer jedina stvar koju BiH ne smije gubiti jeste vrijeme, a njega je sve manje. – EU nije samo savez ideja nego i savez standarda. Jedan od njih je da su sve budžetske i zakonske kompetencije u vezi s policijom u rukama države. Banja Luka je to prihvatila, a sada se čini da od toga odstupa. Možda u nekim mračnim kutovima RS i ćoškovima Koštunicinog kabineta ima ljudi koji sanjaju snove o velikoj Srbiji, ali to se neće desiti.Jedino što je sigurno jeste da EU ima svoje standarde i ako ih ispunjavate, možete pristupiti, ako ne ostajete izvan kluba! To se odnosi i na Banju Luku i na Beograd.

Dodikove prijetnje …
– Ne muči me to što premijer Dodik prijeti da će me tužiti. To nije moj privatni problem, nego pitanje s kojim se suštinski mora nositi međunarodna zajednica, posebno OHR. Dakle, s tim se treba baviti OHR, a ne ja. (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku