hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown prognozira : Očekujem političku ofanzivu Berlina i Pariza na Balkan !!!

Paddy Ashdown prognozira : Očekujem političku ofanzivu Berlina i Pariza na Balkan !!!

13 Maja
07:39 2017

Pobjeda Emmanuela Macrona na izborima za francuskog predsjednika i dobri izgledi Angele Merkel da ostane na čelu njemačke vlade i nakon jesenskih izbora u toj zemlji pružaju šansu za jači nastup Europske unije na Balkanu i aktivniji odnos prema Bosni i Hercegovini, ocijenio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown.

U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski »Dnevni avaz«, Ashdown je kazao kako bi se neki konkretni koraci na tom planu mogli vidjeti već ove jeseni.

»Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Europski parlament potkraj 2019. godine. Radit će se puno brže«, kazao je Ashdown.

Njegova je ocjena kako je nakon predsjedničkih izbora u Austriji i Francuskoj te parlamentarnih u Nizozemskoj prevaziđeno razdoblje nesigurnosti pa je stoga vrijeme da se EU vrati na Balkan i sredi stanje koje je »kaotično«.

»Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo imati probleme na Kosovu, no vidi se da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu«, upozorio je Ashdown, čiji je mandat u BiH ostao zapamćen po brojnim intervencijama i smjenama političara za koje se smatralo da ometaju provedbu Daytonskog sporazuma ili pomažu skrivanje ratnih zločinaca.

Po okončanju Ashdownova mandata njegova nasljednika Miroslava Lajčaka dočekala je situacija u kojoj on nije imao podršku  Bruxellesa niti važnih europskih prijestolnica da postupa na sličan način pa se sadašnji slovački šef diplomacije vrlo brzo povukao s dužnosti visokog predstavnika za BiH.

Ashdown sada kaže kako je Europa »izdala Lajčaka« jer mu nije dala podršku  da dovrši započetu reformu policije u BiH.

»Još je gore što je BiH nakon toga krenula nizbrdo«, kazao je Ashdown.

Podsjetio je kako teorijski EU i dalje u BiH ima na raspolaganju brojne instrumente za djelovanje, no uopće ih ne koristi.

»To se mora promijeniti«, poruka je Ashdowna, koji sada očekuje političku ofenzivu Berlina i Pariza na Balkan, a drži da će se tome pridružiti i Nizozemska.

Velika Britanija, po njegovu sudu, tu će također odigrati važnu ulogu i to unatoč njezinu izlasku iz Europske unije, jer će London negativne posljedice Brexita željeti kompenzirati jačom suradnjom s Unijom na planu sigurnosti i vanjske politike.

Podsjetio je kako je za iduću godinu u Londonu najavljena međunarodna konferencija o Balkanu. Ashdown je kazao kako se očekuje da tada bude »zaokružen proces kojim će se staviti pečat « na budućnost Balkana kao regije koja već stotinu godina okupira pozornost Europe svojom nestabilnošću i sukobima.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku