hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown: Bosna i Hercegovina krenula natrag, to je opasan put

Paddy Ashdown: Bosna i Hercegovina krenula natrag, to je opasan put

18 Marta
17:23 2014

paddy31Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown ocijenio je danas u Sarajevu da je za prvih deset godina nakon rata BiH bila djelom napretka, odnosno predvodila aktivnosti na putu ka evropskim integracijama u regionu, ali tokom posljednjih 10 godina je krenula natrag.- To je opasan put. BiH danas je daleko od ciljeva za 2014. godinu. Kada sam otišao 2006. stvari su bile puno bolje nego danas. Politika međunarodne zajednice danas je politika neangažmana i očekivanja da će vrijeme učiniti svoje. Međutim, jasno je da neće. Poruka je međunarodnoj zajednici da današnji pristup ne funkcionira – kazao je Ashdown, koji učestvuje na Rose-Roth seminaru, čija je tema: “Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi”.Izrazio je istinsku zabrinutost i tugu zbog svega što je ranijih godina učinjeno, a što je do danas propalo.

– Nedavni nemiri trebaju biti poziv i za međunarodnu zajednicu i za bh. političare. Demontracije ne predstavljaju zavjeru i nisu etnički zasnovane, već predstavljaju vrisak bola i ljutnje zbog načina vladavine. Njihova je poruka jasna – pozabavite se našim problemima i povedite nas u bolju budućnost – kazao je Ashdown.
Po njegovim riječima, političari trebaju služiti narodu i preduzeti odgovornost za budućnost zemlje.
– Na prvo mjesto bh. političari trebaju staviti politiku utemeljenu na vladavini prava, umjesto politike razdvajanja. Trebaju prestati s trošenjem novca koji trebaju usmjeriti na izgradnju sigurne budućnosti – tvrdi Ashdown. Neki političari u BiH, dodaje, „igraju na kartu Moskve ili još opasniju kartu slavenstva, te se nadaju da će nelegalni referendum na Krimu omogućiti sličan referendum u BiH, a s druge strane Rusija ne radi ništa da to obeshrabri“.

Od BiH treba napraviti funkcionalnu državu

Britanski diplomata Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u obraćanju medijima na Rose-Roth seminaru u Sarajevu, kazao je da je mišljenja da brojne zapadne vlade prave reviziju situacije u BiH.”Centar problema za BiH je to što BiH nije funkcionalna država. Niko ne želi vidjeti centraliziranu BiH. Državni nivo mora biti u stanju da radi efikasno da bi zemlja mogla biti članica EU”, pojasnio je Ashdown.Prema njegovim riječima, cilj svake politike danas mora biti to da se napravi funkcionalna država.Govoreći o pitanju koje se postavlja, a to je kako preći izvan Dejtona, Ashdown je podsjetio na svoje riječi iz 2002. godine, kada je došao u BiH: “Dejton nam može biti pod, ali ne može biti plafon.”

“Kada smo formirali jedinstvenu vojsku, prešli smo izvan granica Dejtona”, pojasnio je on.Na novinarsko pitanje da li smatra da su smjene koje su napravljene za vrijeme njegovog mandata bile opravdane, Ashdown je odgovorio protupitanjem: “Da li je podiglo ili smanjilo tenzije to što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić završili u Hagu?””Ja bih rekao da je smanjilo tenzije, jer je stvorilo okolnosti za održivi mir. Skoro svaka smjena koju sam napravio bila je iz razloga nesaradnje sa Haškim tribunalom”, pojasnio je on.Kako je kazao, ne možete imati održivi mir u BiH ako primarne arhitekte užasa nisu tamo gdje trebaju biti, u Hagu, kao predmet odluka i presuda Haškog tribunala.”Kada sam došao ovamo, Hag je potraživao 50 zločinaca. Kao rezultat posla koji smo mi obavili i pritiska koji smo izvršili na vlasti u BiH, 12 ili 13 je završilo u Hagu gdje su procesuirani, čime je otvoren put i za Karadžića i Mladića”, kazao je Ashdown. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku