hamburger-icon

Kliker.info

Paddy Ashdown : Bojim se da bi nam se opet moglo desiti da nas nova balkanska kriza zatekne na spavanju !?

Paddy Ashdown : Bojim se da bi nam se opet moglo desiti da nas nova balkanska kriza zatekne na spavanju !?

10 Maja
16:47 2015

peddy33– Održao sam obećanje i u TV studiju pojeo šešir. Sa mnom je bio i Alister Kembel (Alastair Campbell), savjetnik Tonija Blera (Tony Blair), Škotlanđanin, i pred TV kamerama pojeo je kilt. Naravno, radilo se o kolačima u obliku šešira i kilta. To su vam te čudne engleske zezancije – kaže u intervjuu za „Dnevni avaz“ nekadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

On je tako pojasnio situaciju tokom emisije na BBC-ju, kada mu je voditelj donio šešir da pojede, jer je Ešdaun rekao da će to učiniti ako se ne ostvare njegove prognoze. Iako se slatko smijao na šale koje su zbijane na račun prognoza izbora u Velikoj Britaniji i pogrešaka koje su svi napravili, razloga za smijeh tokom daljnjeg dijela intervjua bilo je sve manje.

Engleske fraze

 Zašto ste obećali da ćete pojesti šešir?

– Radi se o frazi u engleskom jeziku. Svi, čak i oni koji su radili prognoze rezultata izbora, nisu u njih vjerovali. I to su čak i govorili. Jedan Kembel, koji ima takvu reputaciju, obećao je da će pred kamerama pojesti kilt ako Škotska nacionalna stranka ne osvoji 58 mandata u britanskom parlamentu. A oni su osvojili 56… Konzervativci su zaigrali na kartu straha i dobili su glasove. I prije izbora znao sam da postoji taj rizik pa sam se odlučio da ohrabrim birače liberala da glasaju za nas…

Možemo li očekivati ikakve posljedice po britansku politiku prema BiH, nakon ovih izbora?

– Ne vjerujem! Otkako su iz vlade otišli Vilijam Hejg (William Hague) i predivna Arminka Helić, koja je sada sa mnom u Domu lordova, bojim se da je interes za BiH znatno opao.
Zapad se neće probuditi i suočiti s istinskim prijetnjama daljnje stagnacije BiH. Vijest o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvu policajca je užasna i veoma me brine ta pojava. Brinu me i izvještaji o daljnjim dešavanjima u BiH, posebno u njenom entitetu Republika Srpska.

Stanje u BiH uvijek je krhko. Dovoljna je sitnica da proizvede veliku reakciju. Na sve to, međunarodna zajednica je i dalje uspavana. Bojim se da bi nam se opet moglo desiti da nas nova balkanska kriza zatekne na spavanju! Ja ću nastaviti upozoravati i nastojati probuditi uspavanu međunarodnu zajednicu. Ali, nemam neke velike nade da ću uspjeti u tome.

 Secesija Škotske

A koje posljedice izbori mogu imati po EU?

– I tu sam još i više zabrinut nego kada je BiH u pitanju. Evropa se zabavila o svom jadu, mi ne znamo šta ćemo s problemima koje imamo u svom dvorištu, oni se guraju pod tepih i samo gomilaju. Ponašamo se vrlo glupo i ništa nismo naučili iz prošlosti. Pogledajte ovu britansko-njemačku inicijativu za BiH. Drago mi je što je ona pokrenuta, ali se bojim da je previše spora i previše površna. Moja Velika Britanija suočena je s velikim izazovima. Šanse da će se Škotska osamostaliti sada su mnogo veće.

Rusija je na nizbrdici

– Nisam iznenađen što su rijetki evropski lideri koji su bili jučer na paradi u Moskvi predsjednici Srbije i BiH. To je dovoljna indikacija. Ruska ekonomija je na nizbrdici, unutrašnji problemi su ogromni i rastu i jedino što Vladimiru Putinu preostaje jeste da pokazuje mišiće prema izmišljenim neprijateljima. Pretvaranje da je Rusija opasna vojna mašinerija. Ali, to nije i ne može anulirati činjenicu stanja Rusije kakvo jeste – kaže Ešdaun.

Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku