hamburger-icon

Kliker.info

Pacijenti patohistološke nalaze čekaju mjesecima

Pacijenti patohistološke nalaze čekaju mjesecima

21 Februara
12:12 2014

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Iako je direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Damir Aganović još početkom godine kazao da su liste čekanja na patohistološke nalaze znatno smanjene, našoj redakciji obratilo se više nezadovoljnih pacijenata koji kažu da u ovoj ustanovi na rezultate i dalje čekaju duže od tri mjeseca.

Jedan sugrađanin nam se požalio da je u prošloj godini morao čekati duže vremena jer na klinici nije bilo citostatika, a onda je dugo čekao na nalaz.

Od nadležnih iz KCUS-a zatražili smo pojašnjenje zašto se toliko čeka na nalaze koji su od vitalnog značaja za pacijente sa maliginim oboljenjima,a bez kojih ne mogu početi sa hemoterapijom i zračenje. Iz Press službe ove zdravstvene ustanove rečeno nam je da ćemo odgovor dobiti danas.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS od 2010. godine imao je ugovor s nekoliko privatnih poliklinika u kojima su osiguranici mogli raditi urgentne nalaze.

Kao razlog za uvođenje ovog principa saradnje tada je navedeno upravo to što su pacijenti znali po nekoliko mjeseci čekati na patohistološke i citološke nalaze na KCUS-u, a među njima je bilo i dosta hitnih slučajeva. Međutim, ugovori su istekli sredinom 2013. godine, i više nisu obnavljani.

(Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku