hamburger-icon

Kliker.info

Ovo je ‘zviľdač’ koji je otkrio da Amerika ąpijunira građane

Ovo je ‘zviľdač’ koji je otkrio da Amerika ąpijunira građane

10 Juna
04:55 2013

29-godišnji bivši tehnički pomoćnik pri američkog agenciji CIA Edward Snowden je odgovoran za jedno od najvaľnijih "curenja" podataka u javnost u američkoj političkoj povijesti, piše Guardian.Snowden trenutno radi u tvrtki Booz Allen Hamilton, a ranije je četiri godine radio u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) kao zaposlenih raznih vanjskih tvrtki, uključujući i Bozz Allen te Dell. Od početka afere praćenja telefonskih razgovora i interneta građana, Snowden nije ľelio ostati "anoniman izvor".

"Želim da priča bude o tome što radi američka vlada"

– Nisam imao namjeru skrivati tko sam zato što znam da nisam napravio ništa loše – kazao je Snowden koji je od trenutka kada je prvu grupu dokumenata predao medijima bio svjestan da će patiti zbog svojih akcija. No, on ne ľeli previše biti u medijima. – Ne ľelim pozornost javnosti, jer ne ľelim da se priča vrti oko mene. Želim da priča bude o tome što radi američka vlada – kazao je Snowden.- Stvarno ľelim da se fokus rasprave o dokumentima među građanima diljem svijeta usmjeri na činjenicu u kakvom svijetu ľivimo. Moj motiv je bio informirati javnost što se čini u njihovo ime i protiv njih – kazao je Snowden. Dosad je imao dobar ľivot, plaću od oko 200 tisuća dolara godišnje, djevojku s kojom je počeo ľivjeti na Havajima, stabilnu karijeru i obitelj koju voli.

"Ne ľelim da američka vlada razori privatnost"

– Voljan sam sve to ľrtvovati jer ne ľelim da američka vlada razori privatnost, slobodu na internetu i osnovne slobode ljudi diljem svijeta sa ovom velikom ‘mašinom’ za praćenje koju tajno grade – rekao je Snowden koji je prije tri tjedna u uredu NSA na Havajima kopirao posljednje dokumente koje je ľelio pokazati javnosti. 20. svibnja je odletio u Hong Kong gdje se i danas nalazi. To mjesto je izabrao jer vjeruje da je jedno od rijetkih na svijetu koje će se oduprijeti diktatu američke vlade. Boji se da ga špijuniraju.Očekuje da će američka vlada pokrenuti istragu protiv njega zbog kršenja zakona o špijunaľi i pomaganja neprijateljima.- No, to mogu koristiti protiv svakoga tko pokaľe kako je ogroman i upadački sistem postao. Jedino čega se boji da mu ne naude obitelji "kojoj više ne moľe pomoći". Otkrivanje dokumenata je za njega stvar principa.- Vlada si je uzela moć na koju nema pravo – kazao je Snowden. (Kliker.info-VLM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku