hamburger-icon

Kliker.info

OVO JE MOSTARSKA ‘KRALJICA ROMA’: Kako je ilegalno zarađenih šest miliona eura sakrila na računima u Hrvatskoj

OVO JE MOSTARSKA ‘KRALJICA ROMA’: Kako je ilegalno zarađenih šest miliona eura sakrila na računima u Hrvatskoj

06 Oktobra
08:02 2016

sena-halilovic487Međunarodni tim istražitelja rasvjetljava kako je na računima u Hrvatskoj završio novac koji je na još uvijek nerazjašnjen način stečen u Italiji, a iza svega stoji više moćnih romskih porodica.

Istražitelji užurbano traže dokaze protiv ‘kraljice Roma’, 60-godišnje Amele Seferović, prve žene velike romske porodice  iz BiH koja ilegalno zarađeni novac iz Italije skriva na računima u hrvatskim bankama.

Sumnjaju barem tako tužitelji iz Torina koji su nakon informacija hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca i Ravnateljstva policije, pokrenuli postupak protiv 22 osobe. Traže se dokazi kojima bi se potkrijepile sumnje da su pokušali oprati gotovo šest milijuna eura u hrvatskim bankama.

Kako su otvarali račune?

Mahom su se, kako doznajemo od izvora bliskih istrazi, pojavljivali u bankama i tamo kao korisnici računa dobivali OIB-ove. S tim su mogli obavljati i uplate i isplate. No, Ured za sprječavanje pranja novca posumnjao je da bi se moglo raditi o nezakonito stečenim iznosima, zbog čega je policija krenula u daljnje detaljne provjere. Naime, upravo je Amela Seferović pokušala tada u banci podići iznos od oko 200 hiljada eura, no pri tome nije mogla objasniti odakle joj toliki novac. Zato joj je sva imovina odlukom suda blokirana, a zabrznuti su i milijunsku iznosi članova njezine rodbine.

Istražitelji vjeruju da je u pitanju novac zarađen prosjačenjem, ali i prodajom metalnog otpada. Ilegalna prodaja starog željeza u Italiji predstavlja kazneno djelo, a sumnja se da je uplatama na račune u Hrvatskoj izbjegnuto plaćanje poreza. I hrvatski zakoni propisuju obvezu plaćanja poreza na novac od prodaje sekundarnih sirovina.

400 skupih automobila

Amela Seferović, 60-godišnjakinja je koju znaju i kao Senu Halilović. Prema informacijama do kojih smo došli, živi na relaciji BiH-Hrvatska-Italija. Mahom boravi u svom velebnom zdanju u Mostaru, dok u Italiji u Astiju ima vilu, doduše ilegalno sagrađenu. Udana je formalno za Talijana, a istražitelji vjeruju kako njezinu imovinu, osim vrijednih nekretnina čini i čak 400 osobnih automobila, visoke klase.

Na čelu je skupine povezane uglavnom porodičnim  vezama, ali i brakovima koji su poslužili samo za dobivanje državljanstva. Dio njezine rodbine još uvijek živi u romskim kampovima u Italiji, dok ih dio uživa u nekretninama okruženima bazenima. Nekoliko takvih je i u Trogiru gdje su dobro poznati susjedima.

Gianni Halilović
Gianni Halilović snimljen tokom boravka u Hrvatskoj

U tamošnjoj podružnici Splitske banke u nekoliko je navrata i podigla novce, prije nego što se po sumnjalo u izvore tih sredstava. Zbog svega toga zovu ju “kraljicom Roma”.

Nemaju primanja, ne plaćaju porez

Istražiteljima, doznajemo, vrijeme što ga imaju za finalizaciju ove istrage curi, jer je mjesecima zahtjev hrvatskih vlasti zbog sumnji u pranje novca čekao reakcije međunarodnih policijskih tijela, te talijanskih istražitelja. Nakon što je ljetos već istekla mogućnost da novac bude blokiran u hrvatskim bankama stigao je zahtjev iz Italije za produljenjem te blokade jer je otvorena istraga protiv Amele Seferović i još 21 osumnjičene osobe. Već iduće sedmice  ispitivanje osumnjičenika očekuje se na sudu u Torinu gdje će svi dobiti prvu priliku objasniti na koji su način stekli novac. Međutim, za sada nema podataka da je bilo tko od osumnjičenih prijavio bilo kakva redovna primanja niti je utvrđeno da su na iznose koji su završili na računima u Hrvatskoj platili porez.

Jedna od nekretnina u vlasništvu porodice  Halilović

(Kliker.info-Net)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku