hamburger-icon

Kliker.info

Čović: Budućnost Bosne i Hercegovine četiri teritorijalne jedinice

Čović: Budućnost Bosne i Hercegovine četiri teritorijalne jedinice

16 Marta
04:38 2009

Budućnost Bosne i Hercegovine je u četiri teritorijalne jedinice koje bi trebalo da imaju svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, tvrdi Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Osobno mislim kako će to u konačnici biti jedino moguće rješenje. Uvjeren sam da je broj četiri sretan broj za BiH iz prostog razloga što mi treba osim konsenzusa između nas trojice da dobijemo dvotrećinsku potporu u parlamentu BiH, a s druge strane imati snažnu potporu međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica ne želi imati supstitut tri nacionalne državice koje bi trebalo da čine BiH, nego jedan kompromis odnosa između onoga što se zove građansko i onoga što se zove kolektivno”, izjavio je Čović.Kaže kako su političke platforme novog ustava koje je razmijenio sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom samo polazna osnova za pregovore.
”Platforma je osnova za dogovaranje, ja bih kazao, jedne, druge ili treće strane. Mi smo u osnovi definirali jedan okvir već u Banjaluci na našem predzadnjem sastanku kada smo definirali da se država sastoji od tri razine vlasti”, navodi Čović.

NN: Kakva je, prema Vašem mišljenju, budućnost prudskog procesa?

ČOVIĆ: Danas je to teško procijeniti. Iskreno, očekivao sam ovih dana prije zasjedanja PIC-a da ćemo imati naš zajednički sastanak. Kako danas stvari stoje, datum sastanka se još ne zna. Zasjedanje PIC-a održat će se 25. i 26. ožujka 2009. godine u Sarajevu.

Smatram da ako smo već propustili prigodu da prije zasjedanja PIC-a završimo neka bitna poglavlja u pregovaranju, da onda kvalitetno pripremimo naredni sastanak. Nastojat ću da u naizmjeničnim kontaktima sa gospodom Dodikom i Tihićem na neki način utvrdimo zajedničke teme koje su nam bitne u narednih nekoliko mjeseci o kojima treba da razgovaramo kako bismo osigurali kontinuitet prudskog procesa.

To bi značilo završiti priču o državnoj imovini i nastaviti priču o Ustavu, te naravno pripremiti neke nove teme.

NN: Jesu li Vam prihvatljive platforme ustavnih promjena koju su dostavili SDA i SNSD?

ČOVIĆ: Pa dobro, platforma je osnova za dogovaranje, ja bih kazao, jedne, druge ili treće strane. Mi smo u osnovi definirali jedan okvir već u Banjaluci na našem predzadnjem sastanku kada smo definirali da se država sastoji od tri razine vlasti, a što se tiče ove srednje razine vlasti tu smo definirali da su tu četiri teritorijalne jedinice od kojih opet svaka ima izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast.

Po mom mišljenju, to je preznačajan okvir i možda najznačajnija stvar o kojoj smo se mi do sada dogovarali. Definiran je taj broj četiri kao broj koji može naći zadovoljenje za sve prijedloge. Kada bismo gledali osnove prijedloga koje sam dobio od drugih kolega, ja mislim da se mi oko njih možemo usuglasiti uz uvjet da izbjegnemo sve ono što je uvjetovano u tim razgovorima.

Traženje širokog konsenzusa isključuje automatizmom uvjetovanje. Mi smo osnovna dva ili tri uvjeta usvojili na prvom sastanku u Prudu i oni su smjernica. Mi se toga treba da držimo. Sada treba vidjeti koliko mi možemo naći kompromisa jedne, druge ili treće strane kako bi svi bili zadovoljni. Siguran sam da se na tragu našeg dosadašnjeg dogovora može napraviti konačno rješenje Ustava BiH.

NN: Dakle, budućnost BiH je u četiri teritorijalne jedinice u decentraliziranoj državi?

ČOVIĆ: Apsolutno. Osobno mislim da će to u konačnici biti jedino moguće kao takvo. Uvjeren sam da je broj četiri sretan broj za BiH iz prostog razloga što mi treba osim konsenzusa između nas trojice da dobijemo dvotrećinsku potporu u parlamentu BiH, a s druge strane imati snažnu potporu međunarodne zajednice.

Međunarodna zajednica ne želi imati supstitut tri nacionalne državice koje bi trebalo da čine BiH, nego jedan kompromis odnosa između onoga što se zove građansko i onoga što se zove kolektivno.

Znači, jednu vrlo jasnu strukturu države koja garantira njene euroatlantske integracije. Mislim da smo nas trojica to već uvelike postigli. Nama je cilj u prihvatljivom vremenskom razdoblju, a to znači dovoljno dugo prije narednih općih izbora u BiH osigurati izmjene Ustava BiH kako bi naredne opće izbore u BiH proveli po jednoj novoj strukturi koja daje europsku šansu BiH.

NN: Kako komentirate imenovanje Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH?

ČOVIĆ: Meni se čini da je EU ponudila kompetentnog i prihvatljivog kandidata za sve strane. S obzirom na to da je gospodin Incko bio predstavnik austrijske administracije u BiH većina nas ga poznaje i ja vjerujem kako je on prihvatljiva osoba koja može nastaviti kontinuitet koji je započeo gospodin Lajčak.   Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku