hamburger-icon

Kliker.info

Čović: BiH će naredne godine dobiti novi ustav

Čović: BiH će naredne godine dobiti novi ustav

23 Septembra
20:54 2006

 – Iduće godine međunarodna zajednica zatvara svoj vrata u BiH, visoki predstavnik je odlazak najavio u junu naredne godine. Da li će biti prije ili poslije, nije bitno, ali će bit će iduće godine. Prije njihovog odlaska mi ćemo, uvjeravam vas, dobiti novi Ustav BiH. Prevažno je da sjedimo za pregovaračkim stolom i da Ustav bude po mjeru Hrvata. Vrlo je bitno da taj Ustav bude po mjeri svih, živite li u Orašju, Neumu, Bihaću, Sarajevu ili Mostaru… – rekao je Čović, dodajući da je BiH po mjeri svih ključ uspjeha zemlje i suživota.


On je istakao da je iduća godina je historijska kada je u pitanju donošenje novog Ustava, jer će on sigurno dugo trajati i po njemu će se odvijati svi segmenti života. Čović je rekao da će hrvatske strukture raditi na stvaranju pravne države u BiH. Naglašava kako se reformski kurs treba nastaviti i u naredne dvije godine kako bi BiH bila jaka i stabilna u interesu svih.

Analizirajući događanja u predizbornoj kampanji u BiH Čović je rekao kako su primjetne podjele među hrvatskim strankama.

– Pokazujemo što bi najmanje trebali, pokazujemo naše slabosti i to kao najmalobrojniji narod u BiH. To sebi ne možemo priuštiti. Mi idemo tim pravcem – kazao je Čović.

On je uvjeren da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti Opće izbore u oktobru.

Podržava nas 60 posto hrvatskog biračkog tijela. To nije dovoljno! Prevažno je imati svoga predsjednika države. Bez toga možemo imati sve, ali nismo ništa, zbog malobrojnosti. Ako imamo člana Predsjedništva BiH, imat ćemo pristup dogovorima o Ustavu BiH, reformama – istakao je Čović. Obraćajući se brojnim prisutnima kandidat za člana Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je rekao da su Opći izbori historijski za hrvatski narod.

– Ovo je presudno, povijesno vrijeme za Hrvate u BiH. To je i popis našeg pučanstva. Na dan izbora ćemo reći da je ovo zemlja i najstarijeg naroda, a to je Hrvatski – rekao je Jović.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku