hamburger-icon

Kliker.info

Ovako nešto nije viđeno godinama : Svjetski lideri poveli Marš solidarnosti u Parizu

Ovako nešto nije viđeno godinama : Svjetski lideri poveli Marš solidarnosti u Parizu

11 Januara
17:01 2015

APTOPIX France Attacks RallyPredsjednik Francuske Francois Hollande i više svjetskih lidera priključili su se historijskom maršu protiv terorizma, organiziranom u znak sjećanja na ubijene u napadu na redakciju francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo.Na početku marša, lideri su, rame uz rame, u tišini, praćeni aplauzom, poveli okupljene građane u šetnju.

Građane su, uz Hollandea, poveli i njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron, kao i izraelski premijer Netanyahu  i palestinski predjsednik Mahmoud Abbas, koji, međutim, nisu krenuli jedan pored drugog, prenose agencije.Više od milion ljudi, među kojima oko 40 svjetskih lidera, očekuje se na maršu u Parizu, dok su slični skupovi organizirani i u drugim gradovima.

„Pariz je danas glavni grad svijeta. Čitava zemlja okrenut će se prema onom što je u njoj najbolje“, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande članovima vlade okupljenima u Elizejskoj palači, prije učešća na Maršu solidarnosti na pariškim ulicama.

Hollande očekuje da će u glavni francuski grad doći gotovo milion ljudi, a među njima će biti predsjednici država i vlada zemalja EU-a, izvanevropskih zemalja, čelnici evropskih institucija i drugih međunarodnih organizacija, kao i stranaka, sindikata i vjerskih zajednica iz Francuske.

Sastanak o borbi protiv terorizma

Uoči marša, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske održao se međunarodni sastanak o borbi protiv terorizma.Tom je prilikom francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve primio američkog zamjenika sekretara za nacionalnu sigurnost Alejandroa Mayorkasa, američkog državnog tužioca Erica Holdera i ministre unutrašnjih poslova Njemačke, Velike Britanije, Španije, Italije i Poljske.

Zvaničnik američkog Ministarstva pravde rekao je uoči sastanka da  će se „razgovarati o terorističkim prijetnjama, stranim borcima i suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu“, prenio je AFP.Više od 5.500 policajaca i vojnika bit će raspoređeno u nedjelju u Parizu zbog Marša solidarnosti u počast žrtvama napada, na kojem će učestvovati mnogobrojni evropski i svjetski zvaničnici, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.”Sve mjere su poduzete kako bi se ta manifestacija mogla održati u miru, poštovanju i sigurnosti”, kazao je on.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku