hamburger-icon

Kliker.info

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću : Preživjele žrtve srebreničkog genocida podržale Ćamila Durakovića !

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću : Preživjele žrtve srebreničkog genocida podržale Ćamila Durakovića !

15 Marta
03:11 2016

Bakirapelacija14Udruženja preživjelih žrtava  srebreničkog genocida, koja egzistiraju  na području Sjeverne Amerike,  uputili  su otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću, u kojem bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA  otvoreno daju do znanja da  njihovu podršku ima  Ćamil Duraković, aktuelni načelnik opštine Srebrenica.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani i uvaženi gospodine Izetbegović.

Pišemo Vam u ime potomaka žrtava, preživjelih žrtava i svjedoka najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici. Pišemo vam jer smo ponovo u strahu ovoga puta daleko od naše Srebrenice, ali zbog Srebrenice.

Duboko osjećamo poniženost zbog nejedinstva bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog faktora u Srebrenici pred važne lokalne izbore. To neshvatljivo nejedinstvo može uticati da na mjesto načelnika grada koji je pretrpio genocid dođu oni koji su projektovali ili izvršili genocid.

Po trenutnoj “matematici” na biračkom spisku za Srebrenicu ima oko 7000 Srba i 3000 Bošnjaka što govori da je razlika oko 4000. Na žalost zbog izmjena Zakona o prebivalištu i nekih drugih akata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, dosta Bošnjaka je nasilno izbrisano sa spiska.

Ovoga puta smo na žalost u najgorem položaju do sada kada su lokalni izbori u pitanju. Jedini spas da neko od negatora genocida ne dođe na mjesto načelnika jeste dijaspora. Srebrenica je pitanje svih Bošnjaka u i van Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu političku ili ideološku profilaciju.

U godini kada nam prestoje važne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za genocid u Srebrenici, rizično je dovoditi u pitanje kandidata za načelnika. Tražimo od Vas da kao lidera najveće bošnjačke i probosanske političke stranke ozbiljno razmotrite ovo pitanje i ne svoditi ga na mišljenje par “lokalnih” ili političkih pojedinaca.

Poučeni iskustvom iz 2012. zabluda je smatrati da SDA može sama iznijeti lokalne izbore u Srebrenici. Kandidat za načelnika Srebrenice mora biti osoba koja ima referense, osoba koja živi sa svojom porodicom u Srebrenici i osoba koja je spremna graditi odnose sa svima. Za nas je to gospodin Ćamil Duraković, kao nezavisni kandidat, jer samo sa jednim nezavisnim kandidatom kao što je i do sada bio slučaj, Bošnjaci u Srebrenici imaju neku šansu da ponovo dobiju mjesto načelnika.

Potomci žrtava, preživjele žrtave i svjedoci genocida traže od vas da kao najodgovorniji bošnjački politički lider, u Srebrenici za lokalne izbore što prije ostvarite koaliciju bošnjačkih i probasanskih političkih partija SDA, SBB, SBiH, SDP i DF koja bi za načelnika predložila gospodina Ćamila Durakovića.

To bi doprinijelo da Srebrenica nastavi svoj politički, ekonomski i kulturni razvoj. Nadamo da da će te ovoga puta kao politički predstavnik i lider žrtava uvažiti naše mišljenje i tako ponovo vratiti nadu potomcima žrtava, preživjelim žrtvama i svjedocima genocida.

S druge strane, mi obećavamo ponovno aktiviranje svih resursa i kapaciteta dijaspore za lobiranje za što veći odziv za izlazak na glasanje na lokalnim izborima.

S poštovanjem,

Fadil Cvrk koordinator aktivnosti u ime:
Udruženja preživjelih srebreničkog genocida Saint Louis, MO
Preživjeli srebreničkog genocida Atlanta, GA
Preživjeli srebreničkog genocida Bowling Green, KY
Preživjeli srebreničkog genocida Richmond, VA
Preživjeli srebreničkog genocida Charlotte, NC
Preživjeli srebreničkog genocida Toronto, Kanada
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida Kanada

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku