hamburger-icon

Kliker.info

Otvorena vrata budućnosti : Usaglašena Deklaracija Turske, BiH i Srbije

Otvorena vrata budućnosti : Usaglašena Deklaracija Turske, BiH i Srbije

15 Maja
11:06 2013
Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na trećem trilateralnom sastanku na nivou šefova država u Ankari, usaglasili su zajedničku Deklaraciju.U Deklaraciji je, kako prenosi agencija Anadolija, naglašena uloga trilateralnih sastanaka kao institucionalnog okvira regionalne saradnje, sa naglaskom na saradnju u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, energije, infrastrukture, transporta, sporta, turizma i borbe protiv terorizma i svih oblika ekstremizma.Predsjednici su u Deklaraciji podržali reformske procese u tri zemlje koji će rezultirati integracijom u Evropsku uniju (EU).U Deklaraciji se navodi da će sljedeći trilateralni sastanak biti održan 2014. godine u Sarajevu, a pozdravljena je saradnja ministara ekonomije tri zemlje koji su jučer potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.Predsjednici su u zajedničkoj deklaraciji pozdravili preporuku Evropske komisije (EK) od 22. aprila, u kojoj se nakon sporazuma Beograda sa Prištinom preporučuje početak pregovora Srbije za članstvo u EU-u.

Otvorena vrata budućnosti

Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul izjavio je u srijedu u svom uvodnom govoru na otvaranju trilateralnog sastanka kako su lideri balkanskih zemalja pokazali hrabrost i odlučnost da se suoče sa prošlošću.Sastanku je prethodilo potpisivanje deklaracije o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji tri zemlje.Gul je na početku sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, te predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ukazao na važnost koju Turska pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, prenosi agencija Anadolija.Podsjećajući na "mračnu prošlost regije", vezanu za rat u BiH između 1992. i 1995. godine i za rat na Kosovu 1999. godine, Gul je rekao kako je prošlo dugo vremena od tih nemilih događaja i da je nakon njih u regiji došlo do značajnog napretka i pozitivnih pomaka

.Prema njegovim riječima, većina lidera koji su došli na čelo balkanskih zemalja pokazali su vizionarski pristup suočavanja sa nemilim događajima iz prošlosti i ostavljanja tih događaja iza sebe. Zaključio je da su na taj način otvorena vrata svijesti i razumijevanja okrenutih budućnosti, a ne prošlosti."Srbija je u tom smislu pokazala veliku hrabrost, iskrenost i odlučnost", rekao je Gul, izražavajući pritom zadovoljstvo zbog odlučnosti Srbije da se kreće u smjeru suočavanja sa događajima iz prošlosti.Turski predsjednik je, kako prenosi Anadolija, naglasio da se vizionarskim pristupom punim razumijevanja i tolerancije postavljaju temelji buduće saradnje na svim poljima.Po završetku plenarnog dijela skupa trebala bi biti usvojena zajednička deklaracija, a predsjednici će održati i zajedničku konferenciju za novinare.Predsjednik Srbije Nikolić će u srijedu u popodnevnim satima imati i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, poslije kojeg će biti održan i bilateralni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Potpisana deklaracija

Ministri vanjskih poslova triju država Ahmed Davutoglu, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija održali su prošle sedmice u Sarajevu pripremni sastanak uoči samita, a resorni ministri u utorak su potpisali trilateralnu Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.Potpisnici deklaracije bili su turski ministar ekonomije Zafer Caglayan, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.Agencija Tanjug podsjeća na to da je ovaj sastanak na vrhu u Ankari treći trilateralni susret predsjednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku