hamburger-icon

Kliker.info

Otvorena džamija u Sopiljima kod Nevesinja

Otvorena džamija u Sopiljima kod Nevesinja

10 Septembra
00:17 2006

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme, goraždanski muftija Hamed ef. Efendić,  mostarski muftija Seid ef. Smajkić,  dopredsjednik Sabora Islamske zajednice BiH Ibrahim Čolakhodžić, ministri izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske i Federacije BiH Omer Branković i Edin Mušić…

Obraćajući se vjernicima mostarski muftija Seid ef. Smajkić kazao je da  je ovo sedma džamija u nevesinjskom kraju koja je obnovljena. To je, kako je rekao, jasan znak da su Bošnjaci ostali zdrav narod, privrženi svojoj vjeri i svome kraju, dok su drugi u ime svoje vjere činili zločine i vjerska ubjeđenja  ih nisu spriječila da čine zlo. On je istakao da će nevesinjski Bošnjaci obnoviti i džamiju u gradu Nevesinju.


– Iako je srušena, a na njenom mjestu je parking, mi ćemo obnoviti džamiju u gradu Nevesinju. Želimo sačuvati svoje toprake i svoje mezare.  Vratit ćemo se i vraćamo se u ovaj kraj. Vraćamo se i mrtvi i živi. Mi ne želimo napustiti  Nevesinje  – rekao je muftija Smajkić.


On je istakao tešku činjenicu da su u Nevesinju počinjeni veliki zločini nad Bošnjacima, dodajući da isticanje te činjenice očito mnogima smeta.


– Nekoga boli istina, pa tvrdi da mi pričajući istinu podižemo tenzije. Mi ne želimo  rasijavati mržnju. To nije tačno. Mi samo želimo slobodno govoriti istinu.. Mi ne želimo i nikada nećemo dodavati, ali istinu o onom što se ovdje događalo mi ćemo govoriti – rekao je Smajkić.
Potpredsjednik Vlade RS-a i ministar za izbjeglice u manjem entitetu Omer Branković rekao je da je skandalozno što na otvaranje džamije u Sopiljima nije došao i načelnik općine Nevesinje Branislav Miković.


– Miković je načelnik i Bošnjaka u ovom selima, povratnicima, a ne samo Srbima. Zato je trebao  biti ovdje. Govorim to kao potpredsjednik i ministar u Vladi RS-a  – rekao je Branković, ističući da je tužno da na otvaranje džamije nisu došli predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Branković je rekao da su četničke horde rušile džamije u RS-u zato što su htjeli da unište simbole postojanja Bošnjaka.

– Pitaju nas zašto gradimo džamije, a ja kažem da gradnjom džamija želimo vratiti naše simbole i poručiti da nismo i nećemo biti otjerani iz ovih krajeva, nećemo napustiti Drinu, Neretvu… – rekao je Branković.
Izaslanik reisu-l-uleme, goraždanski muftija Hamed ef. Efendić je rekao da je džamija u Nevesinju istočna brana naše granice.


– Ali pored džamije mi moramo obnoviti ovaj i sve naše džemate. A džemati se ne mogu obnoviti naše kuće, naše  puteve… Ako toga ne bude neće biti  ljudi, a onda će ova i sve druge džamije biti sama. Džamija ne smije biti sama, mora biti otvorena… – rekao je muftija Efendić.
On je pozvao na jedinstvo Bošnjaka. Kazao je kako se oni, unatoč svemu, ne smiju dijeliti. Muftija Efendić je pozvao Bošnjake da iziđu na izbore i obavezno glasaju.


– Vi ćete znati prepoznati ljude sa kojim smo izborili sve ovo što imamo, prepoznati ljude koji su pomagali obnovu džamija, puteva…. Ako su znali prepoznati potrebe nas Bošnjak, onda se i mi potrudimo  da prepoznamo ljude koji su činili dobro… Nemojmo slušati razne priče.  Kada dođe neko s vijestima i pričamo, onda to  dobro provjerite kako ne bi iz neznanja nekome zlo učinili, pa da se kajete. Moramo provjeravati vijesti i priče koje dolaze, kako bi zauzeli pravu istinu i postupili kako treba na izborima – rekao je muftija Efendić. Džamija u Sopiljima izgrađena je 1987. godine Četnici su je zapalili i minirali u julu 1992. godine.  (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku