hamburger-icon

Kliker.info

Otvoren međunarodni sajam privrede Mostar 2015 : 750 izlagača iz dvadesetak država i Bosne i Hercegovine !

Otvoren međunarodni sajam privrede Mostar 2015 : 750 izlagača iz dvadesetak država i Bosne i Hercegovine !

14 Aprila
16:46 2015

sajam41Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2015., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, svečano je danas otvoren na prostoru Slobodne zone Hercegovina. Sajam, koji će trajati do 18. aprila, otvorio je predsjedavajući  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, istaknuvši važnost te manifestacije.

– Zadovoljstvo mi je što je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije, a prihvatili smo ga iz dva razloga. Jedan je taj što je Mostarski sajam najozbiljnija gospodarska manifestacija u BiH, sajam koji traje punih 18 godina i koji je zahvaljujući entuzijazmu tima koji ga vodi, uspio okupiti i u ovim teškim vremenima veliki broj izlagača.

Drugi je razlog našeg prihvaćanja pokroviteljstva to što se ova manifestacija održava u Mostaru, gradu koji treba i mora postati i dobiti mjesto koje zaslužuje, a to je da bude jedan od ključnih gradova u BiH i po ekonomskom i po kulturnom životu – kazao je Ivanić.Napomenuo je da se svi u BiH moraju baviti gospodarstvom više nego do sada, te da vlast mora stvoriti povoljnije poslovno ozračje, smanjiti poreze i stvoriti pretpostavke za zapošljavanje mladih ljudi.

– Ova manifestacija svakako tomu doprinosi – kazao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poželjevši izlagačima puno dobrih poslovnih rezultata tijekom Sajma.

Na ovogodišnjem, osamnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 kvadratnih  metara zatvorenog i otvorenog prostora, izlagat će 750 izlagača iz dvadesetak država iz BiH i svijeta. Sajamski partner je Tajvan, daleka istočna zemlja s velikim gospodarskim potencijalom. Poseban predstavnik Tajvana Tao Wen-lung kazao je prilikom otvorenja kako je izuzetna čast što je Tajvan partner Mostarskog sajma, istaknuvši kako 18 tvrtki iz te zemlje sudjeluje na ovogodišnjoj gospodarskoj manifestaciji.

– Tajvan je prošao dugačak put do današnje razine gospodarskog razvoja. Po podacima Svjetske trgovinske organizacije, tajvansko gospodarstvo je na 20. mjestu u svijetu po veličini izvoznika robe, a na 18. po veličini najvećih uvoznika robe. Tajvan je 14. zemlja s najslobodnijom ekonomijom u svijetu, a od 42 ekonomije u azijsko-pacifičkoj regiji na petom je mjestu i to zahvaljujući upravo svojoj strukturnoj reformi i otvorenosti za globalne reforme – kazao je Wen-lung.

Dodao je da, usprkos tomu što gospodarska razmjena BiH i Tajvana svake godine raste, ima još puno prostora za još jači i brži rast. Kako BiH gleda i na istok, nadamo se da Tajvan može biti njezin vodič za to tržište – kazao je Tao Wen-lung, istaknuvši kako se Tajvan raduje jakim gospodarskim odnosima s BiH. Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako je usprkos teškoj gospodarskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u zemlji mostarski Sajam nastavio svoj kontinuitet održavanja, izrazivši zadovoljstvo što su sajamski kapaciteti u cijelosti popunjeni.

– Sajam ove godine slavi svoju punoljetnost, a ta činjenica potvrđuje opravdanost našega truda i ulaganja, ali i utemeljenost stalne zajedničke opredijeljenosti za njegovim daljnjim razvojem i obogaćivanjem. Podrazumijeva se, na opće dobro i u korist svima koji smo dio ovoga projekta u BiH, ali i susjedstvu na prostoru šire regije – kazala je Bošnjak.

Izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim partnerom sajma – Tajvanom, kazavši kako je ta daleko-istočna, otočna i gospodarska vrlo razvijena zemlja osma po konkurentnosti u svijetu sa snažnom trgovinom i rastućim investicijskim i informacijsko-tehnološkim istraživačkim mogućnostima.
Bošnjak je zahvalila svim izlagačima što su ovaj sajam prepoznali kao mjesto na kojem će na najbolji način predstaviti svoje poslovne potencijale, izrazivši nadu da će Mostarski sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako ima dosta simbola i događaja po kojima je Mostar poznat i prepoznatljiv, a jedan od njih je Međunarodni sajam gospodarstva.

– Usprkos turbulentnim vremenima i složenim prilikama, različitim političkim i gospodarskim krizama Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru ne samo da je ostao i opstao, nego je rastao – kazao je Bešlić.

Istaknuo je kako ukupna gospodarska situacija u našoj zemlji trenutačno nije previše optimistična te da to najviše osjete lokalne zajednice koje nemaju sredstava za rješavanje nagomilanih problema. Bešlić je čestitao novoizabranim dužnosnicima na imenovanjima, izrazivši nadu da će nova vlast promijeniti dosadašnji odnos prema jedinicama lokalne samouprave, posebice prema Mostaru.

– Poželio bih da ovaj sajam danas poluči epitet mjesta gdje je pokrenut novi povoljni vjetar za jačanje gospodarstva, a uz to i mjesta gdje se svi ugodno osjećaju. Ako ostvarimo to, za posljedicu ćemo imati brži razvoj BiH i bolji i sigurniji život građana, a što nam je svima cilj – kazao je Bešlić, čestitavši organizatorima ove gospodarske manifestacije.

Svečanom otvorenju prisustvovao  je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović te drugi visoki državni dužnosnici, kao i predstavnici diplomatskog zbora u BiH. Nakon otvorenja, visoka izaslanstva obišla su sajamski izložbeni prostor, a nakon toga je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otvorio podsajamsku manifestacije Sajam drvne industrije.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija. Mostarski sajam u suorganizaciji s Drvnim klasterom Hercegovina i Drvnim klasterom Banja Luka, te njemačkom organizacijom GIZ pokreće i prvi Sajam drvne industrije kako bi postao tradicionalna podsajamska manifestacija. Na oko 2.000 metara kvadratnih  predstavit će se preko 40 izlagača-drvoprerađivača iz cijele BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku