hamburger-icon

Kliker.info

Otkriven identitet otmičara : Radikalni šeik Man Haron Monis porijeklom iz Irana, osuđivan za seksualno nasilje !

Otkriven identitet otmičara : Radikalni šeik Man Haron Monis porijeklom iz Irana, osuđivan za seksualno nasilje !

15 Decembra
16:45 2014

otmicar11Australska policija objavila je identitet muškarca koji u kafiću u Sydneyu drži taoce, javio je reporter Al Jazeere Andrew Thomas.Riječ je o Sheiku Haronu (50), Australcu porijeklom iz Irana i samoproglašenom imamu.Kako su pisali mediji u Australiji, njegovo pravo ime je Manteghi Bourjerdi. U Australiju je došao 1996. kao izbjeglica i promijenio ime u Man Haron Monis te sebi dao titulu Sheikh Haron.

U Australiju je izbjegao, jer je propagirao liberalanu interpretaciju islama zbog čega su njegova tadašnja žena i djeca zatvoreni, navode mediji.Od ranije je poznat policiji, najprije zbog pisanja pisama mržnje porodicama poginulih australskih vojnika u Afganistanu.Haron je u pismima vojnike opisivao kao ubice te pozivao njihove porodice da zahtijevaju od vlade da svoje snage povuče iz Afganistana. Nakon toga je uhapšen pod optužbom za maltretiranje.

U novmberu 2009. pojavio se na sudu, povodom tog slučaja, i tvrdio da je mirovni aktivista. Kasnije se lancima zavezao za zagradu suda u znak protesta protiv optužbi koje su mu se stavljale na teret.Prošle godine bio je osumnjičen za saučesništvo u ubistvu svoje bivše surpge, dok je njegov kolega Amirah Droudis optužen za njeno ubistvo. Međutim, obojica su puštena uz kauciju.U martu ove godine Haron je uhapšen zbog seksualnog napada na mladu ženu koja je bila njegova klijentica dok je radio kao navodni „duhovni iscjeljitelj“, kako je sebe nazivao, u predgrađu Sydneya, pišu australski mediji. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku