hamburger-icon

Kliker.info

Otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH : Ni ANP-a ni mandatara Vijeća ministara?

Otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH : Ni ANP-a ni mandatara Vijeća ministara?

20 Augusta
13:20 2019

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH, javlja Fena.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je novinarima da je na konsultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut ANP jer nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta”, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

“Vezano za tu aktivnost odlučeno je i da se otkaže i vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, pojasnio je Komšić.

Taj dokument ujedno je postao i kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnom nivou nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH prošle godine.

Komšić: Od tehničkog ANP postao krucijalno političko pitanje

Komšić je, nakon što su otkazane obje sjednice Predsjedništva BiH, ocijenio da je Godišnji nacionalni plan (ANP) “od tehničkog pitanja postao krucijalno političko pitanje u zemlji”.

Prema njegovim riječima, “sjednice su otkazane kako ne bi došlo do preglasavanja budući da bi on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali za ANP, a drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bi bio protiv zbog čega bi pokrenuo pitanje vitalnog entitetskog interesa”.

“Potom bi to pitanje bilo razmatrano na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a ako sumnjate kakav bi ishod toga bio potrebno je samo prisjetiti se kakav je scenarij bio o pitanju Pelješkog mosta”, istaknuo je Komšić.

Posljedično, nastavio je Komšić, na vanrednoj sjednici koja bi uslijedila on i Džaferović bi glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Nema potrebe da to radimo jer kada jednom odbacite tog čovjeka na sjednici Predsjedništva BiH, onda ga eliminirate kao osobu za tu funkciju. Trudili smo se da uz sve tenzije ostavimo otvorena vrata za neku vrstu dogovora, a da li će do toga doći – vidjet ćemo”, dodao je Komšić.

Dodik: Neće biti glasanja o tom famoznom ANP-u

Dodik je nakon neodržanih sjednica rekao kako je “od predloženih 25, skinuto 12 tačaka dnevnog reda”, te ponovio kako bi glasao protiv ANP-a da je “ostao” [na dnevnom redu].

“Mislim da je ovo napravljeno protivno sporazumu koji smo potpisali. U konačnoj verziji sporazuma nije se našlo pitanje ANP-a, odnosno da se on preda. Nema potrebe da se raspravlja o ANP-u”, rekao je Dodik.

Smatra da se treba izabrati Vijeće ministara BiH, te je, kako je rekao, “odbio prijedlog da se preda ANP i da se formira Vijeće ministara”.

“To su i neki stranci u ponedjeljak predlagali. Dok sam ja tu, neće biti glasanja o tom famoznom ANP-u”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, [predsjednik SDA] Bakir Izetbegović “to interpretira na svoj način”.

“Nisam potpisao njegove želje, nego sporazum. Tamo je napisano da nijedna odluka, pa ni ANP ne uslovljava evropski put. Niko nije pitanje NATO-a postavi kao uslov za EU. Rekli su da trebamo uraditi tri stvari – sertifikacija diploma, roaming i da se formira vlast. Veoma sam jasno na sastanku s [šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnarom] Wigemarkom rekao da nikakvog ANP-a neće biti. Sve drugo je izmišljotina. Jasno su znali šta potpisuju, a nigdje nije bilo ANP-a, odnosno da će biti prihvaćen ANP”, rekao je Dodik.

Izrazio je želju da se “pitanje mandatara riješi do petog septembra”, jer do tada vrijedi sporazum koji se potpisao s Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodiku je ‘puno tamo nekih reformi’

Prethodno su, u ponedjeljak, o svemu razgovarali i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te dvojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Izetbegović je nakon sastanka u Sarajevu izrazio očekivanje da će pitanje ANP-a i imenovanje novog predsjedavajućeg vijeća ministara Zorana Tegeltije, kojeg je predložio Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, biti riješeno u utorak.

Istovremeno je potvrdio da, ukoliko ne bude podrške za slanje ANP-a u Brisel, neće biti podržano imenovanje Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Odgovorio mu je Dodik, rekavši kako ni pod koju cijenu neće glasati za usvajanje ANP-a, a to je uvjet na kojemu insistiraju Komšić i Džaferović kako bi dali glas za imenovanje Tegeltije kao Dodikovog kandidata za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Neću glasati za ANP. Ne zna se ni ko ga je pisao, ni šta žele sa njim. Puno je tamo nekih reformi, poput reforme policije, i ja neću na to pristati”, kazao je Dodik.

Jedni drugima postavljaju uvjete

Ranije su čelnici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH – Izetbegović, Dodik i Čović, potpisali dokument nazvan “Principi formiranja vlasti”, prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od Bosne i Hercegovine zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a.

Usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA, uvjetujući to podrškom imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, konstatira Fena.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku