hamburger-icon

Kliker.info

OTIMAČINA: Na austrougarskoj tvrđavi u Trebinju Srbi grade Crkvu svetog Arhangela

OTIMAČINA: Na austrougarskoj tvrđavi u Trebinju Srbi grade Crkvu svetog Arhangela

11 Avgusta
16:56 2007

Radovi na Crkvi u Hrupjelima (Foto: Dnevni avaz)

Uprkos brojnim negodovanjima povratnika Bošnjaka u Trebinju, radovi na  izgradnji crkve Svetog Arhangela koja se gradi na vrhu poznate Austro-Ugarske tvrđave u trebinjskom naselju Hrupjela,  na uzvišenju koje dominira nad gradom, u punom su jeku! To je za  «Dnevni avaz»  potvrdio i  Kadrija Malkić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i stanovnik naselja Hrupjela.

Budući da se radi o objektu koji pripada prepoznatljivoj historijskoj  baštini Trebinja i da je kandidiran je za upis na listu nacionalnih kulturno-historijskih spomenika BiH, Bošnjaci u Trebinju  ovakav potez Srpske pravoslavne crkve  (SPC) vide kao još jednu provokaciju i želju da se obilježava teritorija.  – Oni su na ovaj lokalitet do sada dotjerali desetak cisterni izjurili betona , izlili su betonsku ploču, sazidali kupole i sad ih oblažu kamenom. Očito je da se radovi približavaju kraju i da će tu, kako smo i sumnjali, uskoro biti crkva, koja na tom mjestu nikada nije postojala. Zbog toga sam kao Trebinjac, koji živi u blizini tog objekta, kao i veliki broj bošnjačkih povratnika u Trebinje,  veoma ogorčen – rekao je Malkić. Ističe da Srpska pravoslavna crkva (SPC) na sebi svojstven način, kao i u ostaklim dijelovima Republike Srpske, želi poručiti da Bošnjacima nema opstanka i gotovo! 
– Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji stoji iza ovog projekta, želi potvrditi svoju više puta ponovljenu tezu kako je Trebinje „vječito hrišćanski grad” – rekao je Malkić. Glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić kaže za «Dnevni avaz» da se nakon ovog slučaja konačno neko u BiH treba zapitati «da li ovdje postoji vlast i država ili vlada crkva».
–  Ovaj slučaj je  jedan od desetina i desetina primjera bahatog ponašanja ulaska pravoslavlja i Crkve u sve pore života ovdje. To je klasična uzurpacija.  Crkva se ovdje sve pita i samo mora da bude kako Crkva kaže.  Gdje Crkva pokaže prstom na imovinu opće društvenu, narodnu, privatnu… to i dobiva – rekao je Hodžić.  Faruk VELE (Dnevni avaz) 

 

Ovlaštenje vladike Grigorija 

I iz SPC su po prvi put zvanično potvrdili da je u toku izgradnja crkve Svetog Arhangela u naselju Hrupjela. Na zvaničnoj Internet stranici Eparhije zahimsko-hercegovačke i primorske navedeno je da su radovi počeli 17. aprila ove godine po ovlaštenju vladike zahumsko-hercegovakog i primorskog Grigorija, a da radove izvodi preduzeće «Neimarstvo» iz Trebinja. Projektant je Predrag Ristić. 

Zašto nema reakcije iz Sarajeva? 

– Nažalost, na ovu klasičnu uzurpaciju nema nikakve reakcije nadležnih organa iz Sarajeva i BiH. Bošnjaci povratnici u Trebinju i po ovom pitanju prepušteni su sami sebi. Reakcija zvaničnih organa bi morala doći, jer ovo što se radi je sramota – rekao je Kadrija Malkić.

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku