hamburger-icon

Kliker.info

Otac silovatelja ovom izjavom izazvao buru : Zašto mom sinu zatvor za 20 minuta akcije?

Otac silovatelja ovom izjavom izazvao buru : Zašto mom sinu zatvor za 20 minuta akcije?

07 Juna
07:21 2016

turnersr321Otac studenta Stenforda osuđenog za silovanje djevojke u nesvjesti izazvao je buru riječima da njegov sin ne bi trebalo da bude uhapšen „zbog 20 minuta akcije“.

Brock Turner (20) osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog napada na djevojku bez svijesti prošle godine, navodi BBC. Tužioci su u januaru 2015. godine izjavili da je dvoje svjedoka vidjelo Turnera kako „seksualno napada djevojku“ koja u kampusu Univerziteta Stenford leži na zemlji bez svijesti.

Takođe, naveli su da je Tarner pokušao da pobjegne kada su mu svjedoci prišli, ali su ga uhvatili i držali ga dok policija nije došla. Turner je inače bivši plivač i u martu proglašen je krivim po tri tačke optužnice. Tužioci su željeli kaznu od šest godina zatvora. Osuđen je na šest mjeseci i uslovnu kaznu, a i do kraja života biće registrovan kao neko ko je osuđen za zločin seksualnog napada.

Njegov otac Dan izjavio je između ostalog sudu prije presude da je Brock imao lijep život u kojem je bio „veoma voljen“. „Njegov život više neće biti onakav kakav je sanjao i vrijedno radio da postigne to što želi. To je surova kazna za dvadeset minuta akcije u dvadeset godina njegovog života“, rekao je on.

Na tu izjavu mnogi su žestoko reagovali na društvenim mrežama, navodi BBC. „’Kultura silovanja’ je kada otac osuđenog silovatelja napad karakteriše kao ’20 minuta akcije“, glasi jedan od komentara.

„Čekajte sekund… Brock  Turner će samo šest mjeseci provesti u zatvoru za silovanje djevojke bez svijesti iza kontejnera“, navodi se u drugom komentaru Osim toga, oko 28.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se traži od predsjedavajućeg sudije Aarona Perskija da povuče presudu koja nije dovoljno visoka.

Perski je izjavio da bi stroža kazna imala „velike posljedice“ na Turnera. Naveo je i da je kao pozitivne stvari uzeo to što Turner nije ranije osuđivan. Sudu se obratila i napadnuta djevojka, sada stara 23 godine, koja je rekla da joj je napad ostavio psihičke posljedice i okrivila ga i za to što je nju i njenu porodicu uvukao u „agresivno suđenje“.

Poslije je izjavila i da je razočarana preblagom kaznom. „Čak i ako je kazna blaga nadam se da će ovo probuditi ljude. Želim da sudija zna da je on zapalio mali požar. Na kraju krajeva ovo je razlog da progovorimo o tome još glasnije“, rekla je ona. Tužilac Jeff  Rosen istakao je da „kazna ne odgovara zločinu“.

(Kliker.nfo-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku