hamburger-icon

Kliker.info

Otac i pet sinova : Identificirano šest članova porodice Hegić

Otac i pet sinova : Identificirano šest članova porodice Hegić

22 Aprila
07:23 2014

tomasica6U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu u ponedjeljak je identificirano je devet žrtava.Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Prijedora i prijedorskog naselja Bišćani.”Među identificiranim je šest članova porodice Hegić – otac, ubijen u 60. godini, i pet sinova, starosti od 25 do 40 godina. Svi su ekshumirani iz masovne grobnice Tomašica na području Prijedora.

ajmlađa žrtva koja je danas identificirana je Fikret Hegić, imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica”, rekla je Lejjla Čengić, glasnogovrnica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.Osam žrtava koje su identificirane u ponedjeljak ekshumirane su iz masovne grobnice Tomašica.Jedna žrtva je ekshumirna iz masovne grobnice Hrastova Glavica, na području Sanskog Mosta.Riječ je o jami dubokoj 20 metara, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 124 zatočenika prijedorskih koncentracionih logora Keraterm i Omarska.

Idenitificirani su: Fikret (Alija) Hegić (1974),  Asuf (Abdulah) Hegić (1967), Velid (Abdulah) Hegić (1964), Vehid (Abdulah) Hegić (1960), Ragib (Abdulah) Hegić (1955), Vejsil (Abdulah) Hegić (1953), Abdulah (Emin) Hegić (1932), Fehim (Hamza) Mrkalj (1943), svi iz mjesta Bišćani, i Refik (Ibrahim) Pelak (1959) iz Rizvanovića.U proteklih šest dana u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača identificirane su 34 žrtve iz proteklog rata.Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su prije nekoliko mjeseci i do sada je iz ove najveće masovne grobnice na području Bosne i Hercegovine pronađeno nekoliko stotina posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.Pretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te opštine u maju 1992. godine. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku