hamburger-icon

Kliker.info

Osumnjičen za pronevjeru dvije milijarde maraka : Kemal Čaušević je sudski vještak za ekonomiju!

Osumnjičen za pronevjeru dvije milijarde maraka : Kemal Čaušević je sudski vještak za ekonomiju!

28 Oktobra
16:41 2016

Kemal-Causevic07Da je u Bosni i Hercegovini sve moguće odavno je poznato. Pa je tako moguće i da čovjek koji se sumnjiči za pronevjeru milijardi maraka može biti sudski vještak i to iz oblasti ekonomske struke. Uostalom, ko će bolje znati o ekonomiji od nekog ko je potencijalno umješan u višedecenisku koruptivnu aferu.

Kemal Čaušević  nalazi se na službenoj listi stalnih sudskih vještaka iz oblasti ekonomske struke u Federaciji BiH. Sudski proces koji se još službeno vodi protiv njega u državnom Tužiteljstvu ne spriječava ga da se nađe na ovoj listi.

Advokat Asim Crnalić za Žurnal kaže da je Kemal Čaušević status sudskog vještaka dobio u skladu sa zakonom i da mu taj status niko nema pravo da ospori ili zabrani. Ali da mu je savjetovao da to ne radi, zbog postupka koji se vodi protiv njega.

– Moje je obrazloženje bilo da svaki put kad se on pojavi kao vještak protivna strana će ga upitati za postupak koji se vodi protiv njega i dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost – kaže Crnalić i objašnjava da Čaušević i dalje može da obavlja ovaj posao:

On u formalnom smislu je vještak sa svim pravima vještaka, a u stvarnom životu uopće ne vještači, osim što je jedan ili dva predmeta završio prije nego je pokrenut postupak protiv njega.

Inače, Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje uhapšen je 2014. godine uz još desetine osoba  po nalogu državnog Tužiteljstva u SIPA-inoj akciji “Pandora”. Osumnjičen je za organizirani kriminal težak dvije milijarde maraka, ali optužnica do danas nije podignuta. Na snazi su mjere zabrane komuniciranja sa svjedocima i suosumnjičenicima.

(Kliker.info-Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku