hamburger-icon

Kliker.info

Osuđeni Stočani najavili žalbe i vjeruju u pravdu : Kaplanu, Mahmutćehajiću i Ljuboviću izrečene zatvorske i novčane kazne

Osuđeni Stočani najavili žalbe i vjeruju u pravdu : Kaplanu, Mahmutćehajiću i Ljuboviću izrečene zatvorske i novčane kazne

10 Januara
16:05 2020

Općinski sud u Čapljini danas je izrekao osuđujuću presudu Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću i Ahmetu Ljuboviću, koje je optužnica teretila za rušenje izbornog procesa u Stocu 2016. godine.

Salmir Kaplan prvestepenom presudom osuđen je na dvije godine, a Mahmutćehajić i Ljubović na po deset mjeseci zatvora. Također, Kaplan je dužan platiti 1.500 KM novčane kazne, a Mahmutćehajić i Ljubović po 1.000 KM. 

Na glavnom pretresu u ovom predmetu, 17. decembra 2019. godine, na Općinskom sudu u Čapljini je rečeno da su optuženi nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces i uzimali pravdu u svoje ruke te je za njih tražena zatvorska kazna.

Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović najavili su žalbe na izrečene prvostepene presude. 

Podsjećamo, do nereda u Stocu došlo je na izborni dan u oktobru 2016, kada je, kako se navodi, spomenuta trojka prekinula izborni proces revoltirana izbornim manipulacijama. u režiji HDZ-a BiH. On su tada pobacali kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

Salmiru Kaplanu, koji je u to vrijeme bio kandidat za načelnika, na ponovljenim izborima nije dozvoljena kandidatura.

Nakon izrečene presude, Kaplan je kazao novinarima kako ga presuda “uopće nije iznenadila”. 

-Ovo je pokušaj HDZ-a generalno, ali prije svega lokalnog HDZ-a, Stjepana Boškovića, da pripreme sebi teren za izbore 2020. Oni znaju da bi i prošle izbore izgubili da nisu vršili malverzacije i krali, pa je onda Centralna izborna komisija (CIK) pokrenula upravni postupak i sve te njihove malverzacije proglasila nezakonitim. CIK je tada smijenio Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu. Time je CIK kazao da smo mi bili u pravu. Sada im treba jedna ovakva presuda da bi bili sigurni i da lakše pobijede 2020. godine – rekao je Kaplan. 

Smatra da će presuda “pasti” na drugostepenom sudu “taman da u njemu sjede Bošković i Perić”.

(Kliker.info-agencije)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku