hamburger-icon

Kliker.info

Oštri protesti zbog napada na novinara Franu Matića

Oštri protesti zbog napada na novinara Franu Matića

30 Juna
15:57 2008

Upravni odbor Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini i Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH – PRESA uputili su danas otvoreno pismo zapovjedniku Policijske postaje Stolac Eminu Bilalu, izrazivši najoštriji prosvjed zbog fizičkog napada pripadnika Specijalne postrojbe MUP-a na novinara "Večernjeg lista" Franu Matića.

Ponašanje tih pripadnika Specijalne postrojbe je nedopustivo i ne služi na čast niti policiji niti poslu kojeg obavljaju, navodi se.

”Štiteći interese svojih članova, što ”Večernji list” jeste, te štiteći pravo javnosti na točnu i pravovremenu informaciju i prava novinara na slobodno obavljanje svojih profesionalnih zadataka, Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini i Udruženje PRESA očekuju da će Policijska postaja Stolac propisno kazniti osobe koje su pretukle novinara Matića i ugrozile njegov život u trenutku kada je obavljao svoj profesionalni zadatak.

Novinar/fotoreporter ”Večernjeg lista” Frano Matić u Stocu je radio izvještavanje sa nemira nakon nogometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Turske.

”Vaši su ga specijalci, nažalost, u obavljanju njegovog posla, na najgrublji i krajnje brutalan način spriječili u tome. Pripadnici Specijalne postrojbe su novinara Matića napali i fizički zlostavljali, pokušavajući mu oteti opremu i uništiti snimljeni materijal. Napad na novinara u tijeku obavljanja njegovog radnog zadatka u cilju sprječavanja izvještavanja o događaju je kršenje Konvencije o ljudskim pravima i surovo kršenje zagarantirane slobode informiranja”, kaže se u pismu.

Jasno je da su policijske snage tu noć imale tešku zadaću smiriti nerede i obaviti svoj posao na dobar i profesionalna način, kako se od policije i očekuje. Ali, na isti način se očekuje i od novinara i fotoreportera da javnost obavijeste o svim detaljima nemilih događaja i da obave jednako težak i opasan posao na terenu. Od policije se očekuje da zaštiti novinara u obavljanju takvog posla, a ne da ga pretuku i spriječe u tome.

Budući da je novinar Matić na vrijeme i vidljivo dao do znanja policajcima da je novinar, identificirajući se i riječima i novinarskom iskaznicom, nažalost je više nego jasno da nije bilo zabune i da su pripadnici Specijalne postrojbe policije koji su ga pretukli, imali za cilj spriječiti novinara da obavi svoj posao, ocjenjuje se u pismu.

U interesu javnosti policija obavlja svoj posao. U interesu javnosti i novinar obavlja svoj posao i niko, a najmanje policija, nema pravo da ga u tome spriječi, još manje da ga fizički zlostavlja. Novinar Matić je, nakon liječničke intervencije u Stocu, zbog ozbiljnosti povreda, završio na kirurgiji u Mostaru.

Da li se tu može govoriti o policijskom obavljanu posla zbog “interesa javnosti”?

”Kao samoregulacijskom tijelu za tiskane medije u Bosni i Hercegovini, koje štiti slobodu informiranja i pravo građana na profesionalnu i točnu informaciju, dužnost nam je podsjetiti Vas na vrlo jasne smjernice za policiju u ophođenju s medijima, koje je donijela Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) i koje su u potpunosti prihvaćene od bosanskohercegovačkih vlasti”, podsjeća se u pismu.

Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini i Udruženje izdavača dnevnih novina i magazina u BiH, zahtijevaju od Policijske uprave Stolac, hitnu istragu i kažnjavanje počinitelja fizičkog napada na novinara ”Večernjeg lista” Franu Matića, te javno ispriku i obitelji novinara i redakciji “Večernjeg lista”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku