hamburger-icon

Kliker.info

Oštra podjela u Washingtonu : FBI “duboko zabrinut”, šta to Trump hoće da objavi?

Oštra podjela u Washingtonu : FBI “duboko zabrinut”, šta to Trump hoće da objavi?

01 Februara
03:57 2018

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je danas da je “ozbiljno zabrinut” u vezi sa tačnošću povjerljivog memoranduma o istrazi o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016, koji predsjednik Donald Trump želi da objavi u javnosti.

AP primjećuje da je to prvi javni komentar FBI o memorandumu na četiri strane, čiji su nacrt izradili republikanci u obavještajnom odboru Predstavničkog doma SAD, a koji je podijelio Ministarstvo pravde i Bijelu kuću.

U saopštenju, FBI navodi da mu je data samo ograničena mogućnost da pregleda memorandum.

FBi tvrdi da su važne činjenice izostavljene u memorandumu.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog materijalnih propusta činjenice, koja suštinski utiče na tačnost memoranduma”, navodi u saopštenju FBI.

Saopštenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što se, kako navodi američka agencija, čulo da je Trump rekao republikanskom poslaniku da je “100 odsto” za objavu dokumenta.

Kako je juče objavio Glas Amerike, Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma glasao je po stranačkoj liniji i većinski odlučio da se objavi republikanski memorandum, koji pokazuje da u Ministarstvu pravde postoji navodna pristrasnost i predrasude protiv predsjednika Trumpa.

U memorandumu, koji je sastavio predsjedavajući Odbora Devin Nunes, navodi se da je FBI zloupotrijebio zakon o nadzoru stranih obavještajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje, oslanjajući se na neprovjereni dosije o Trumpu i Rusiji, koji je sastavio bivši agent britanske obavještajne službe Christopher Steele.

Neki republikanci koji su pročitali memorandum nagovijestili su da sadrži informacije koje bi mogle da poremete, pa i zaustave, čitavu istragu specijalnog istražitelja Robert Muellera o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD, koju je Trump dugo opisivao kao “lov na vještice”.

Komentarišući memorandum, predsjedavajući Predsjedničkog doma Paul Ryan  insistirao je da Odbor samo želi da se postara da FBI i Ministarstvo pravde nisu prekršili nikakva pravila tokom sprovođenja istrage.

Dokument, međutim, neće biti odmah objavljen.

Prema zakonu, predsjednik ima pet dana da dozvoli javno objavljivanje ili mu se suprotstavi.

Bijela kuća je više puta nagovijestila da se predsjednik zalagao za objavljivanje memoranduma, dodaje Glas Amerike.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku