hamburger-icon

Kliker.info

Ostavio oproštajno pismo : Wess Mitchell, prvi čovjek State Departmenta za Evropu, podnio ostavku!

Ostavio oproštajno pismo : Wess Mitchell, prvi čovjek State Departmenta za Evropu, podnio ostavku!

23 Januara
06:36 2019

Prvi čovjek State Departmenta za Evropu i jedan od glavnih ljudi za pitanje Zapadnog Balkana Wess Mitchell nakon samo 16 mjeseci na poziciji pomoćnika Državnog sekretara za Evropske i evroazijske poslove podnio je ostavku i napušta State Department.

Kako javlja Reuters Wess Mitchell je napisao je pismo u kojem obrazlaže zašto je podnio ostavku.  

On je naveo da je ponosan na diplomatske napore na održanju transatlantskog jedinstva oko sankcija protiv Rusije, osiguravanja puštanja na slobodu američkog pastora Endrjua Bransona (Andrew Brunson) iz Turske i podršku SAD za rješavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike.

U pismu Mitchell navodi da je pomogao u izradi evropske strategije Trampove administracije i reorganizaciji Evropskog biroa State departmenta.

– Ponosan sam onim što smo postigli na stvaranju i početku primjene Integrirane strategije za Evropu sa ciljem podrške Strategiji nacionalne sigurnopsti i Strategiji nacionalne odbrane. Naglasak koje ove strategije stavljaju na potrebu da spremimo našu zemlju i nacije Zapada za nadmetanje koja će da traje sa rivalim iz velikih sila, podjednako je hitno neophodan koliko i odavno zastario – napisao je Mitchell.

On je naveo da osjeća da je ispunio sopstvene ciljeve vezane za funkciju i da želi da provodi više vremena sa porodicom.

State department je saopštio da će Mitchell otići sa položaja 15. februara.

Reuters navodi da Mitchellova ostavka stiže u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog politike predsjednika SAD Donalda Trumpa .

Navodi se da nije bilo nikakvih očiglednih znakova da će Mitchell, nekadašnji politički analitičar za pitanja centralne i istočne Evrope, podnijeti ostavku iz protesta protiv politike Trumpove administracije.

Podsjeća se da je Mitchella u State department doveo bivši američki državni sekretar Rex Tillerson 2017. godine, u vrijeme kada je Trump prijetio da će povući SAD iz NATO, a Washington optuživao Moskvu za miješanje u kampanju za predsjedničke izbore u SAD održane godinu dana ranije.

AP ukazuje da Mitchell podnosi ostavku nakon samo 16 mjeseci na funkciji.

Mitchell je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

AP ocjenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabiliziranje poljuljanih veza administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa s evropskim partnerima usljed nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu.

– Wes je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cijenio sam njegove savjete i mudrost za vrijeme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji – poručio je šef State departmenta Mike Pompeo.

Navodi se da je Mitchell “Washington postu”, listu koji je prvi izvijestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, prije svega da bi provodio više vremena sa dvoje male djece, a ne zbog nesaglanja sa politikom Trumpove administracije.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku