hamburger-icon

Kliker.info

Oštar odgovor Šarovića : Poskupljenje goriva Dodik pokušao fakturisati Savezu za promjene

Oštar odgovor Šarovića : Poskupljenje goriva Dodik pokušao fakturisati Savezu za promjene

28 Marta
16:08 2017

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama na gorivo. Prođe li Nacrt ovog zakona i u oba doma Parlametna Bosne i Hercegovine, BiH je ispunila sve uslove da provuče novu tranšu MMF-ovog kredita  od oko 155 miliona KM. Usvajanje ovog nacrta donijet će nešto kreditnog novca u BiH, ali i novo poskupljenje goriva u zemlji, i to za 15 feninga po litru.

Novac od MMF-a treba entitetima, na prvom mjestu Republici Srpskoj. Dodik i SNSD bez kredita MMF-a nisu u poziciji da dalje finansiraju skupu administraciju.

MMF-ov kredit će Dodiku produžiti finansijsku stabilnost u narednih nekoliko mjeseci, ali i urezati debeli minus kod građana, jer bi pokupljenje goriva moglo poskupjeti i ostale troškove života. Dodikov plan je bio uzeti novac od MMF-a, a za poskupljenje goriva okriviti Savez za promjene, koji sa SDA, SBB i HDZ-om čine vlast na državnom nivou.

– To je bilo naivno – rekao je državni minstar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, nakon što ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i on, obojica iz Saveza za promjene, danas na Vijeću ministara nisu podržali povećanje akciza na gorivo.

– Jasno treba da se kaže ko stoji iza pisma namjere MMF-u. A to su i predstavnici Vlade RS – dodao je Šarović. On je rekao da bi Savez za promjene podržao povećanje akciza da je usvojen njihov prijedlog da se akciza oslobode poljoprivrednici, ili da se poljoprivrednicima pomogne na neki drugi način.

– I ne samo da su iz Vlade Republike Srpske odbili bilo kakav plan za podršku poljoprivrednicima u BiH nakon povećanja akciza, a samim tim i u Republici Srpskoj, nego su planirali manje sredstava za poticaje poljoprivrednicima u RS za 2017. godinu – rekao je Šarović, piše Patria.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku