hamburger-icon

Kliker.info

Osnivač Stratfora upozorava : Spremite se za rat na istoku Evrope!

Osnivač Stratfora upozorava : Spremite se za rat na istoku Evrope!

09 Marta
16:48 2016

Friedman11U svakom vijeku izbije “sistemski rat”, pa ni XXI vijek neće biti pošteđen.Ovakav scenario (Sirija, Istočna Ukrajina) može se vidjeti često: nelegitimne grupe uz podršku druge države bore se protiv legitimnih vlasti zemlje. Ipak, da bismo vidjeli primjer kopnenog rata dvije države treba se vratiti u 2003. godinu – invaziju SAD na Irak, tvrdi Business Insider.

Dva svjetska rata su dokazi nestabilnosti međunarodnog sistema koji je odobravao vođenje borbenih akcija za rješavanje međudržavnih konflikata u svojstvu zakonske mjere spoljne politike, a ne krajnjeg sredstava. Poslije završetka Drugog svjetskog rata politički i pravni sistemi različitih država građeni na ideji sprečavanja rata, ali da li se situacija na licu mjesta može promijeniti, pita se Business Insider.

Novinar tog lista razgovarao je na ovu temu sa Georgom Friedmanom , osnivačem analitičke kompanije Stratfor, i on je upozorio da ovakva karakteristika svjetske politike, kao međudržavne vojne akcije, može ponovo da postane aktuelna. Friedman je naveo da je i ranije u istoriji bilo perioda kada su analitičari greškom smatrali da države nikad više neće međusobno ratovati. Stručnjak je naglasio da se u svakom stoljeću dešava “sistemski rat”, tokom kog čitav sistem podrhtava.

Prema Friedmanovoj analizi, u svakom međunarodnom sistemu postoje “sudbinski nedostaci“, a u sadašnjem sistemu postoji uništavajući faktor.”Kada zemlje kao što su Njemačka, Kina i Rusija opadaju, a na njihova mjesta dolaze drugi, tada i počinju sistemski ratovi. Tada postaje opasno… Tako da sada vidimo sistemske promjene. Spremajte se za rat“, citira Business Insider Friedmana..

Američki analitičar tvrdi da će u prvi plan izaći Japan, Turska i Poljska. Rat će se rasplamsati u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku. Osim toga, SAD očekuje pomorski rat sa Japanom, predviđa Friedman

“Svaki put kada se pojavljuju nove sile, treba im pronaći ravnotežu. Nove države dobijaju na snazi, dok su stare u opadanju. Opasan je ne samo taj proces, već pozicija zemlje koja prelazi na novi novo“, smatra šef i osnivač Stratfora.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku