hamburger-icon

Kliker.info

Oslobođeno više od 30 miliona tona CO2 : Dim od požara u SAD-u stigao do Evrope

Oslobođeno više od 30 miliona tona CO2 : Dim od požara u SAD-u stigao do Evrope

16 Septembra
16:41 2020

Dim od velikih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Evrope, objavila je u srijedu evropska služba za praćenje klime.

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Washington „nekoliko desetaka do stotina puta intenzivniji“ od prosjeka zadnjih godina, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Zbog snažnih atmosferskih sistema, dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasan kvalitet zraka u gradovima kao što su Portland, Vancouver i San Francisco.

No, vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad New Yorka.

Oslobođeno više od 30 miliona tona CO2

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8.000 kilometara dalje na istok, do sjeverne Europe.

Procjenjuje da su požari od sredine augusta oslobodili više od trideset miliona tona CO2.

„Razmjeri i jačina tih požara daleko su veći nego u osamnaest godina koliko prikupljamo podatke“, od 2003. godine, rekao je Mark Parrington, viši naučni saradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Požari su već progutali gotovo dva miliona hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države New Jersey.

Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Globalno zagrijavanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko sedmica uoči predsjedničkih izbora.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku