hamburger-icon

Kliker.info

Osigurana egzistencija za 75 radnika : Ubijedio Austrijance da ulože milione u firmu u Kozarcu

Osigurana egzistencija za 75 radnika : Ubijedio Austrijance da ulože milione u firmu u Kozarcu

06 Marta
22:19 2016

Kozarac3Reklamne mreže za opremanje teniskih terena, širom svijeta, proizvode se u Bosni i Hercegovini. Čak i one na terenima na Roland Garrosu, šili su radnici iz Kozarca. Fabrika mreža i jedara, nastala je zahvaljujući Enesu Kahrimanoviću, koji je doveo strane investitore, da bi fabrikama oživio svoju lokalnu zajednicu.

“Hoću svojoj kući i hoću da pomognem svojim komšijama”, moto je ovog Kozarčanina.

“Ako idemo u Bosnu, idemo tamo odakle sam ja. Ja hoću da se vratim svojoj kući i da kod svoje kuće pokušam ljudima, koji su se vratili, a svi smo povratnici ovdje, osigurati egzistencju”, objašnjava Enes Kahrimanović, direktor Austroneta.

Stalnim zaposlenjem i platom iznad prosječne osigurana je egzistencija za 75 radnika.

Emina Hrnjić-Aganjac je medicinski tehničar po zanimanju. Čekanje na posao u struci, rado je zamijenila poslom kontrolora u Austronetu.

“Nisam dugo bila bez posla. Sa 19 sam krenula raditi ovdje, tako da radim već tri godine. Naravno da sam zadovoljna. Da nisam, ne bih radila tu”, tvrdi Hrnjić-Aganjac.

Wilson, Nike, Adidas i drugi svjetski brendovi reklamiraju se na mrežama proizvedenim u Kozarcu.

U ovoj hali se šiju mreže za opremanje teniskih terena širom svijeta. Na ovoj mašini su se prije tri godine obrađivale mreže za teniske terene na Roland Garrosu.

Enes Kahrimanović je 2007. uložio porodično zemljište, a vlasnik matične firme iz Austrije blizu 11 milion maraka. Sa pet radnika krenuli su u izradu mreža protiv grada i za odbranu od ptica u poljoprivredi. Zatim mreža u građevinarstvu. Sada, sa 70 radnika više, jedini su na Balkanu proizvođači jedara koja su zamjenila tende na luksuznim vilama.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku