hamburger-icon

Kliker.info

Osamnaesta godiąnjica genocida u Srebrenici : Pokopani posmrtni ostaci 409 ľrtava, među njima novorođenče i 44 maloljetna dječaka

Osamnaesta godiąnjica genocida u Srebrenici : Pokopani posmrtni ostaci 409 ľrtava, među njima novorođenče i 44 maloljetna dječaka

11 Jula
11:51 2013

Molitvom i minutom šutnje te čitanjem imena u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrence pokopani su posmrtni ostaci 409 Bošnjaka ubijenih u genocidu nakon pada ove enklave 11. jula 1995. godine.Ceremonija je počela intoniranjem himne BiH i čitanjem poeme ”Srebrenica” Abdulaha Sidrana.Najmlađa ľrtva je novorođenče Have i Hajrudina Muhića, koja će dobiti simbolično ime Fatima. Pokopana su i 44 srebrenička dječaka. Najstarija ľrtva imala je 76 godina. Danas će u mezarju u Potočarima biti ukopan i Nermin, sin Munire Subašić, predsjednice Udruľenja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa”.Beba koja se rodila u bazi UNPROFOR-a u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN) nosit će ime Fatima po ľelji njene majke i bit će ukopana u Memorijalnom centru Potočari u blizini oca Hajrudina, dvojice amidľa i djeda.

Fatima će na dan kada bi trebala slaviti svoju punoljetnost dobiti i svoje ime na nadgrobnom obiljeľju, bašluku. To ime će biti upisano kasnije i na njen spomenik, muslimanski nišan,”Upisali smo dijete u knjigu rođenih u Srebrenici. Kada dođu papiri od ukopnog društva iz Tuzle da je dijete identifikovano, upisat ćemo je u knjigu umrlih. Osim na nišanu, Fatima će imati i rodni i umrli list, koji će, naľalost, zahvaljujući zločincima, dobiti isti dan”, rekao je za agenciju Anadolija Zahid Hasanović, tetak Have Muhić, majke bebe Fatime, koja nema snage da govori za medije.Beba Fatima je najmlađa ľrtva genocida u Srebrenici i kako takva će biti danas ukopana uprkos pokušajima medija iz RS da ospore da je uopće riječ o ľrtvi genocida.- Najmlađa ľrtva je beba Muhić. Riječ je o novorođenčetu čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima – kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.Po njenim riječima, od 409 identificiranih ľrtava njih 44 bili su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su svega 15 godina kada su ubijeni.

Čengić navodi da su među najmlađim ľrtvama koje su identificirane i spremne za ukop i dječaci Nevzet (Fikret) Čević i Denif (Selim) Halilović, koji su imali 14 godina kada su ubijeni.Nevzet (Fikret) Čević bit će ukopan sa svojim bratom Mirzetom koji je takođe maloljetan, imao je 17 godina. Denif (Selim) Halilović, koji je imao 14 godina, bit će ukopan pored već ukopanog brata Semira i oca Selima.- Do sada je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za oko 7.000 ubijenih ľrtava genocida u Srebrenici. Od toga je zvanično u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli identificirano 6.368 ľrtava. Do sada je u Potočarima ukopano 5.657 ľrtava, 226 je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra u Potočarima. Takođe, 229 je zvanično identificirano, ali još nije ukopano, obitelji ne ľele ukop zbog nekompletnosti tijela – kazala je Čengić, navodeći da se još uvijek traga za oko 1.500 ľrtava genocida u Srebrenici.
 
U Potočare su pristigli brojni domaći i međunarodni zvaničnici.Prisutnima se obratio Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica,zatim Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH, koji je pročitao poruku američkog drľavnog sekretara Johna Kerrya. U poruci je uz ostalo navedeno kako SAD podzdravlja nastojanja onih koji rade na pronalaľenju pravde za ľrtve i pvratku građana u njihove domove.'Još jednom oplakujemo ľrtve…Nikad nećemo prestati traľiti ľrtve koje još nisu pronađene”, istakao je Moon, prenoseći poruku Johna Kerrya.Kerry je naglasio kako je proces zadovoljenja pravde počeo ne samo utvrđivanjem činjenica već i odgovornih za zločine. Kerry je podvukao kako se nijedna skupina ne treba smatrati odgovornimom za genocid, da se krivica mora individualizirati, ali da svi moraju prihvatiti da se 11. jula u Srebrenici dogodio genocid i da svi odgovorni moraju biti privedeni pred lice pravde.Dodao je kako se moramo sjećati, ne samo onog što se desilo, već i tog, već što svijet nije uradio.

”Međunarodna zajednica mora uraditi zajedno na ispravljanju nepravde”, dodao je Kerry, prenio je ambasador Moon. Čak i dok traľimo pravdu za one koji nisu više sa nama, poručio je Kerry, "moramo im odavati počast promoviranjem naslijeđa tolerancije i uzajamnog razumijevanja radi generacija koje dolaze."”Pozivamo sve građane BiH da grade mostove između zajednica i da rade zajedno na punoj integraciji u evro-atlantsku zajednicu zemalja. Jedanaestog jula smo zajedno sa vama dok oplakujete ľrtve, a svaki dan smo uz vas fokusirani na izgradnju bolje budućnosti”, Zaključio je Kerry.

„Naš povratak u Srebrenicu početak je jasne demokratske i pravedne borbe kojom ľelimo umanjiti razmjere genocida. Imamo odgovornost prema onima, koji leľe i leľat će u Memorijalnom centru. Pozivam vas na jedinstvo. Neka sa ovog svetog mjesta, gdje su nas doveli pred nestanak, ode poruka da smo opstali i pokaľemo da Bosna i Hercegovina nije pala“, kazao je Ćamil Duraković.Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, u obraćanju na komemoraciji povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici, pozvao je sve prisutne i druge ljude u svijetu da odaju počast ľrtvama i da mole za stradale da nađu smiraj u ovom "svetom mezarju".Inzko je prisutnima prenio dvije poruke, koje je dobio od jedne teško oboljele Sarajke, koja je napisala da će se "more suza sliti na tabutima šehida", dok je franjevac Bosne Srebrne Nikica napisao da "na mrľnju treba odgovoriti ljubavlju i mirom"."Identična poruka jedne muslimanke i franjevca je univerzalna i najjača, poruka i ‘Marša mira’, poruka cijelome svijetu da budemo bolji", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je podsjetio i na poruke koje kaľu "ako zaboravimo neduľno ubijene, kao da smo ih ubili drugi put", kao i "ako ľelimo upoznati BiH, moramo upoznati Srebrenicu, ako ľelimo razumjeti BiH, moramo prvo razumjeti Srebrenicu, jer ko ne poznaje Srebrenicu, ne poznaje BiH".Komemoraciji prisustvuju Abdullah Humd H. Al-Harbey, predsjednik grupe prijateljstva za saradnju s Parlamentarnom skupštinom BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Nilsa Muiľnieksa, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, Omer Celik, ministar za kulturu i turizam u Vladi Republike Turske, Denis Bećirović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH, predsjedavajći Predstavničkog doma PFBiH Fehim Škaljić, predsjednik FBiH Živko Budimir i drugi.

 Nils Muiľnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope na komemoraciji za 409 identificiranih ľrtava genocida u Srebrenici istakao je kako došao u Potočare da bi iskazao solidarnost sa ubijenima i njihovim najmilijima.„Najbolji način da oľivimo ľrtve jeste utvrđivanje prihvatanja istine o genocidu. Premda postoji mir, još nema pravde! Hiljade ľrtava čekaju da počinitelji budu privedeni pred lice pravde.Neprihvatljivo je da ratni zločinci uľivaju nekaľnjeni, te ľive u zajednicama sa svojim ľrtvama“, rekao je Muiľnieks, između ostalog, naglasivši:Slučajevi nestalih moraju biti riješeni, jer je prošlo 20 godina od rata. Šutnja i nedjelovanje odgovornih nehumano je i nečovječno postupanje. Vijeće Evrope i ja osobno spremni smo pomoći zemljama u regiji da poboljšaju stanje u vladavini prava. Nastavit ćemo da podsjećamo vlade šta su njihove odgovornosti. Zadrľat ćemo ľrtve u sjećanju“.U Potočare su stigli građani iz svih dijelova BiH I Evrope.

 Po registracijskim tablicama autobusa i privatnih automobila moľe se vidjeti da su tu građani od Bihaća do Goraľda, od Doboja do Mostara.Društvo u Srbiji treba da shvati da je moralna duľnost da se suoči sa genocidom u Srebrenici i ratnim zločinima. Ne zato što to traľi Haag, Bruxelles, Washington, već zato što je to cilj vraćanja samopoštovanja, čin komunikacije sa drugima. Kada počnemo priznavati šta smo to uradili drugima, počećemo i sebe da poštujemo", pojasnila je Zajović uime jedinog udruľenja u Srbiji koje javno priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid.U Potočarima nije bilo nikakvih sigurnosnih problema, a sam događaj osigurava prilično veliki broj pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova.U mezarju memorijalnog centra u Potočarima dosad je ukopano 5.137 ľrtava genocida u Srebrenici ekshumiranih iz primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, a nakon današnjeg ukopa u mezarju u Potočarima smiraj će naći ukupno 5.546 ľrtava genocida. (Kliker.info-AA

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku