hamburger-icon

Kliker.info

Orkan “Ćiril” u Evropi odnio 40 ljudskih života

Orkan “Ćiril” u Evropi odnio 40 ljudskih života

20 Januara
05:09 2007

Osobitost orkana "Ćiril" je u tome što je harao cijelom Njemačkom, a ranije su snažni orkani harali samo u pojedinim regijama.  "Ćiril" je dosegnuo veliku brzinu čak i u nizinama i kotlinama – naprimjer u Koelnu je puhao brzinom od 130 km/h, u Frankfurtu do 100 kilometara.  Metereolozi su za noć sa petka na subotu najavili nove oluje, no ni u kom slučaju jačine koja se može usporediti sa "Ćirilom".  Njemačka osiguravajuća društva računaju da će štete od orkana iznositi oko milijardu eura. U međuvremenu se željeznički promet postepeno normalizira, ali još nije jasno hoće li ovog vikenda vozovi voziti prema voznom redu.  Berlinski kolodvor je u petak oko podne ponovo otvoren, nakon što je sinoć s fasade vjetar iščupao jednu čeličnu gredu tešku nekoliko tona i bacio je na stepenište ispred ulaza na kolodvor.  Zračni promet i dalje otežavaju snažni naleti vjetra, ali avioni ipak polijeću. Na frankfurtskom aerodromu promet se gotovo sasvim normalizirao.  Savezni ministar prometa Wolfgang Tiefensee izrazio je veliko olakšanje što su štete u željezničkom, zračnom i brodskom prometu svedene na minimum, te je izričito pohvalio dobru pripremljenost i koordinaciju uoči izbijanja orkana.
U Belgiji je od posljedica orkana poginulo dvoje ljudi, u Nizozemskoj šest, a u bolnicama brojnih evropskih gradova je velik broj ozlijeđenih.
Vatrogasci bez prekida rade u akcijama spašavanja i raščišćavanja, a zbog snažnog vjetra željeznički i zračni promet odvijaju se uz ograničenja.
"Ćiril" koji kreće prema Rusiji na nekoliko sati je blokirao dio naftovoda "Prijateljstvo". Na zapadu Ukrajine u petak je nestalo struje na dvije pumpne stanice duž naftovoda, ali se procjenjuje da to neće bitno utjecati na isporuku ruske nafte zemljama zapadne Evrope.
Naleti vjetra porušili su električne stupove u zapadnoj Ukrajini, tako da su brojna mjesta ostala bez struje , a u nekima je došlo do poremećaja s opskrbom pitkom vodom. U ruskoj enklavi Kalinjingradu izdano je upozorenje zbog nevremena. (F)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku