hamburger-icon

Kliker.info

Orićeva istina : Promovirana knjiga “Naser , od Gazimestana do Haga i nazad”

Orićeva istina : Promovirana knjiga “Naser , od Gazimestana do Haga i nazad”

05 Jula
04:48 2013

U Domu mladih – Skenderija, sinoć je promovirana knjiga “Naser, od Gazimestana do Haga i nazad”, autora novinara i publiciste Avde Huseinovića. U ovoj knjizi Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, po prvi put priča svoju životnu priču. – Kada smo krenuli da radimo priču, odlučili smo da nećemo robovati nikakvim terminima. Naser Orić je historijska ličnost. Rijetki su ljudi koji za života postanu historijske ličnosti, putem čijeg imena su se prelamali mnogi historijski događaji. Obilježio je važan period u vrijeme agresije na Republiku BiH na području Srednjeg Podrijnja – kazao je novinarima autor knjige. Dodao je kako mu je bila jako važna ta epopeja, epopeja čovjeka koji sa 25 godina života, kada agresor zauzima gradove, da takav čovjek smogne snage i sa momcima, svojim saborcima, digne ustanak na samoj granici sa Srbijom, koji se bori snagama nadmoćnijim u tehnici i ljudstvu, koji se bori sa raznoraznim paravojnim formacija, sa JNA.

Knjiga obiluje sa više od 200 važnih dokumenata. Orić u 16 poglavlja knjige čitaoce upoznaje o danima djetinjstva, boravku u Specijalnoj jedinica MUP-a Srbije, kada se nalazio u ličnoj pratnji Slobodana Miloševića, ratnim događajima u Srednjem Podrinju, o genocidu u Srebrenici, životnim nevoljama nakon Dejtona, odlasku i boravku u pritvoru Haškog tribunala te događajima koji su ga pratili po povratku iz Haga. Orić u knjizi govori o najtežim ratnim trenutcima, a to je momenat kada je putem sistema veze slušao kako srpski vojnici u okolici Bratunca siluju bošnjačke djevojke, a bio je nemoćan da pomogne jer je bio daleko od linije. – Drugi slučaj je kada je pala granata blizu Nasera Orića, u mjestu Lovići kod Konjević polja, koja je ubila trudnicu, a on ostao netaknut. Kaže da ga taj događaj stalno proganja, da mu je noćna mora. To mu je jedan od najtežih ratnih dana – kaže Huseinović. Također je i Naser Orić u izjavi za medije kazao da je zaista bilo  dosta teških trenutaka, ali najteže mu je bilo cjelokupno stanje u Srebrenici, “onda kada nismo imali lijekove, ranjenim borcima smo sjekli noge željeznim testerama, postoje i video zapisi. To su najteži trenutci. To mi se najgore urezalo u pamćenje”.

– Čovjek od 25 godina, 80.000 duša za vratom, svi gledaju u tebe, traže pomoć, a pomoći nema – kazao je Orić.
Naglasio je da su u knjizi dati odgovori na sva pitanja koja su se provlačila po medijima. – Knjiga je prilagođena i običnim ljudima da je mogu što bolje razumijeti, da razumiju dešavanja od ‘92 do ’95. Dao sam detalje koji su dostupni, dokumentovani – kazao je Orić koji je svoju priču ispričao na nagovor Huseinovića. Na pitanje čemu naslov “od Gazimestana”, Orić je kazao da je i to dio njegovog života, “ne stidim se svih segmenata mog života, od rođenja, do mog rada u Beogradu, rata, sve sam to opisao u knjizi”. Na promociji je prikazan kratki dokumentarni film o ratnom komandantu Naseru Oriću i stanju u Srebrenici, Bratuncu. Knjigu je štampala Izdavačka kuća “Dobra Knjiga” iz Sarajeva,  izdavač je Udruženje za zaštitu istorijskih vrijednosti “Haber", a promotori su bili akademik Abdulah Sidran, advokatica Vasvija Vidović, dr. Ismet Alija i Vlaseničanin Hasan Nuhanović.  (Kliker.info-Fena
)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku