hamburger-icon

Kliker.info

Orhan Pamuk : Jedino uz multikulturalizam možemo preživjeti

Orhan Pamuk : Jedino uz multikulturalizam možemo preživjeti

25 Juna
07:42 2019

Proslavljeni turski romanopisac i nobelovac Orhan Pamuk boravi ovih dana u Sarajevu, gdje  je,  čekajući  praizvedbu bh. dramatizacije njegovog romana Snijeg, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i režiji Dine Mustafića, dao i više intervju za bh medije.

U intervjuu za Radio Sarajevo je naročito istakao svoju vjeru u multikulturalizam.

– Čovječanstvo ne može preživjeti bez multikulturalizma. Pogledajte SAD, kod njih je multikulturalizam moguć jer ima historijske korijene i odjednom je u Americi čitav svijet i niko nikog ne dira. Ja podučavam na američkom univerzitetu i ljuti me svaka kritika multikulturalizma. U političkom smislu ja sam liberal lijeve orijentacije.  Samo uz multikulturalizam mi možemo preživjeti i sretno živjeti zajedno.

Mrzim monolitne vizije svijeta . Mrzim etnička čišćenja, mrzim nacionalizam. Multikulturalizam čini stvari mogućim. I ne plaše me suviše ni Trump ni Orban, nisam u panici.  Istina je da su antiliberali trenutno glasni, ali to mi ne ulijeva pesimizam jer ne vjerujem da se ideja Evrope može tek tako uništiti-, kazao  proslavljeni  književni superstar  čiji  romani su prevedeni  na preko 20  svjetskih jezika .

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku